Prisene på oljekontrakter svekkes tirsdag morgen for tredje dag på rad, men både Brent- og WTI-kontrakten er marginalt lavere enn de var da Oslo Børs stengte mandag.

Svekkelsen har sammenheng med bekymring for et voksende tilbudsoverskudd i markedet, og muligheten for en atomavtale med Iran som over tid kan føre til økt iransk oljeeksport, skriver The Wall Street Journal.

Oljeprisene har falt med 55 prosent fra toppnivåene i juni, fordi produksjonsvekst - spesielt i USA - har oversvømmet markedet.

Høyeste på 80 år

Oljetilførselen i USA er den høyeste på 80 år, og analytikere advarer om at tilbudsoverskuddet vil kunne øke ytterligere i andre kvartal, når produksjonen stiger videre, og etterspørselen fra raffinerier går inn i en sesongmessig svekkelse.

- Markedets dominerende drivkraft er overproduksjonen. Jeg tror at markedet har behov for å se noe konkret hende på denne fronten, for at det skal komme noen grunnleggende stopp i den svekkelsen vi har sett de seneste par månedene, sier Gene McGillian, senioranalytiker i Tradition Energy, til avisen.

Dataleverandøren Genscape opplyste til sine klienter mandag at oljelagrene i børsknutepunktet Cushing i Oklahoma steg med mer enn 2 millioner fat i løpet av uken frem til 27. mars.

Bevege seg nedover

Cushing-lagrene er rekordhøye, og enkelte markedsaktører er bekymret for at kapasitetstaket vil bli nådd. Offisielle lagertall fra det amerikanske energidepartementet publiseres onsdag

Oljemarkedet avventer også tidsfristen natt til onsdag for forhandlingene om Irans atomprogram. En mulig nedtrapping av sanksjonene mot landet vil kunne bane vei for økt iransk oljeeksport.

- Som følge av det globale tilbudsoverskuddet i oljemarkedet, føler vi at prisene vil bevege seg nedover de kommende ukene, uavhengig av om det inngås en atomavtale, sier energirådgivningsfirmaet Ritterbusch & Associates i et kundenotat.

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet redusert med om lag 5 cent, slik at Brent-premien tirsdag morgen er på 7,82 dollar pr fat.

Svekkes

WTI 1. posisjon, som er maikontrakten, ligger på 48,01 dollar pr fat tirsdag morgen.

Da Oslo Børs stengte mandag, lå prisen på om lag 48,35 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er maikontrakten, noteres til 55,83 dollar pr fat tirsdag morgen.

Prisen lå på om lag 55,87 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs mandag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 55,78 dollar pr fat, ned 63 cent fra mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Skal ta skattesnytere – vurderer amnesti

Nye avsløringer av Forsvarets salg og innkjøp

Slik spår de om din økonomi