Jobbkuttene triller inn i en oljebransje rystet av oljeprishalveringen. Mandag annonserte Kjell Inge Røkkes oljeselskap Det norske at antall ansatte skal kuttes med 35, tilsvarende syv prosent av arbeidsstokken. I tillegg skal antall innleide konsulenter i det finansielt skvisede selskapet reduseres kraftig, med 120.

– Det vil bli kutt ved alle kontorstedene, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske.

– Det er noe av det verste for en leder, å måtte komme med et slikt budskap til dem det gjelder.

Tror kutt blir permanente

Kuttene i Det norske er bare det siste i en lang rekke gjennomførte og annonserte oljekutt i Norge. Mandag skrev DN at Statoil allerede har redusert bemanningen med 1950 det siste året, og at 2400 ingeniørstillinger kan ryke i en pågående slankeprosess.

Tidligere har en kuttoversikt fra DNB Markets vist at antall annonserte jobbkutt i bransjen har passert 10.000.

Økonomiprofessor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger tror ikke jobbene kommer tilbake denne gang.

– En har sett tidligere at nedbemanning er avløst av perioder med kraftig vekst i antall ansatte. Jeg tror det er mindre sannsynlig denne gangen. Endringene på norsk sokkel er av mer fundamental karakter, sier Mohn, som tidligere var sjeføkonom i Statoil.

Han mener gjengs oppfatning er at oljeprisen ikke skal opp i gamle høyder igjen med det første. Dessuten peker han på at nye norske oljefelt er mindre og dyrere å utvinne. Feltene Norge skal leve av i fremtiden tåler rett og slett ikke den gamle kostnadsstrukturen. Han mener derfor det er bra at bransjen, med Statoil i spissen, prøver å bli mer effektiv.

– Min hovedtolkning er at kuttene i Statoil gjør selskapet mer konkurransedyktig.

Skeptisk

Hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige i YS i Statoil er mindre overbevist. Han mener selskapet står i fare for å gjøre overdrevne kutt, som må reverseres igjen senere. Han peker på at Statoil har lykkes i å få opp oppetiden på plattformene i senere år, og frykter at personellkutt kan føre til at en faller tilbake til gammelt nivå.

– Da er ti milliarder kroner i året blåst bort på en dumhet, sier Teige.

Han mener selskapet må prioritere tre områder knallhardt, nemlig boreaktiviteten, driftseffektiviteten og vedlikeholdet. Han frykter også Statoils kutt forplanter seg, og gjør at det blir færre leverandører og rigger tilgjengelige i neste opptur.

– Hvis vi tar hardt i, tar leverandørene hardt i. Det blir en voldsomt negativ spiral.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.