- Dagens oljepris er ikke bærekraftig. Oljeprisen vil bevege seg opp mot drøye 100 dollar fatet,  sier olje- og gassanalytiker Jarand Rystad i konsulentselskapet Rystad Energy.

Han har tidligere uttalt at prisene vil nå dette nivået i løpet av fire år.

Oljeselskaper og leverandører er på plass under åpningen av årets store konferanse, Subsea Valley på Telenor Arena utenfor Oslo.

40 dollar fatet

Statoils sjeføkonom Eirik Wærness beroliget også oljefolket:

- Ikke vær bekymret. Prisene vil komme opp. Jeg vet ikke når, men det vil skje, sier Wærness.

Oljeprisen er oppe i 62,50 dollar fatet torsdag formiddag. Skiferoljeproduksjonen i USA vil falle, meldte det amerikanske energidepartementets informasjonsorgan Energy Information Agency (EIA) tidligere denne uken. Det er først og fremst lave lokale priser som presser frem fall i produksjonen.

-  Markedet vil avgjøre oljeprisen, ikke politikk. Det har kommet inn et nytt Saudi-Arabia, sier Rystad om skiferrevolusjonen i USA.

Oljeprisen har mer enn halvert seg siden ifjor sommer, etter at Opec – kartellet av oljeeksporterende land – valgte ikke å kutte produksjonen i november ifjor.

- Jeg tror det var skuffende for Saudi-Arabia at ikke prisene forble på 40 dollar fatet. Saudi-Arabia ville at prisene skule falle mye for å redusere volumene til andre oljeprodusenter, sier Rystad.

- Blir verre

Subsea Valley-konferansen arrangeres for sjette år på rad. Navnet spiller på undervannsteknologiklyngen som ligger langs den 60 kilometer lange strekningen fra Oslo til Kongsberg.

De fikk en mager trøst fra Rystad torsdag da han skulle snakke om konsekvensene av lav oljepris for "Subsea Valley."

- Det vil bli verre før det blir bedre, sier Rystad.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var på plass onsdag, og uttalte til DN at han er positiv til sammenslåinger på norsk sokkel. Oljegiganten Shell kjøpte opp det britiske olje- og gasselskapet BG Group forrige uke.

– Vi har etterhvert fått et stort aktørmangfold på norsk sokkel. Vi har ekstremt mange gode leteselskaper, men vi trenger flere selskaper med finansiell og teknisk løfteevne til å virkelig gjøre de store løftene. I det lyset vil sammenslåinger spille en positiv rolle, sier Lien.

Les også:

Nå er 15.000 oljejobber borte

USA i dag: Advarer mot boble i eiendom

Økning i Kina-handel

Her blir sentralbanksjefen angrepet
Sjef for Den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi, ble forstyrret av en aktivist under en pressekonferanse i Frankfurt.
00:28
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.