Nordsjøoljen stiger ytterligere mandag etter at oljen hadde den sterkeste utviklingen på over fem år i løpet av forrige uke.

I løpet av uken steg prisen på referansekontrakten, som er olje med levering én måned frem i tid, med 7,6 prosent.

Kontrakten stiger videre mandag, riktignok med marginale 0,1 prosent til 63,52 dollar i skrivende stund. Tidligere på dagen har imidlertid prisen vært oppe i 64,30 dollar fatet.

Følg utviklingen i råvaremarkedene i DNs børs- og markedssider

Seks grunner

Råvarestrateg Bjarne Schieldrop i SEB mener det er en rekke forhold har bidratt til den positive markedsutviklingen den siste uken:

  • Forrige mandag viste prognoser fra Det amerikanske energidepartementet at produksjonen av skiferolje i USA vil falle fra april til mai
  • Forrige onsdag viste uketallene fra det samme departementet at de kommersielle oljelagrene bare økte med 1,2 millioner fat, noe som er den svakeste oppgangen siden midten av november ifjor
  • Ukestatistikk viste også fallende amerikansk oljeproduksjon
  • Den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes på fredag viste nok en gang nedgang i antall aktive landrigger
  • Den amerikanske kjøresesongen starter i løpet av den neste måneden
  • I en verdensøkonomi der mye penger er i omløp søker mange seg til olje i jakten på avkastning

- Markedet ser ut til å ha en bullish holdning ettersom det retter oppmerksomheten mot ukentlige oljedata fra USA, skriver Schieldrop i en oppdatering mandag. 

Han viser til at antallet spekulative kortsiktige salgsposisjoner er på vei ned, mens antallet spekulative lange kjøpskontrakter fortsetter å øke.

Mot bestenotering

Han tror den helt kortsiktige handelen nå dreier seg om å nå en ny årsbestenotering for året. Så langt i år er høyeste sluttnotering på 63,98 dollar.

- Dagen kommer trolig til å bli en kamp om å slutte over dette nivået, noe som vil åpne for ytterligere oppgang, skriver SEB-strategen i oppdateringen.

Nedsiderisiko

Han minner imidlertid om at andre forhold fremdeles taler for et langt mindre optimistisk syn på den videre utviklingen.

I forrige uke viste månedsrapporten fra Det internasjonale energibyrået IEA at produksjonen i verden økte med én million fat per dag i mars til 95,2 millioner fat per dag. Dette er den høyeste oppgangen i produksjonen de siste fire årene.

Rapporten viste også at oljelagrene i OECD-landene steg med 29,2 millioner fat i løpet av mars.

- Den globale balansen i oljemarkedet ser langt mindre overbevisende bullish ut, noe som IEAs lagertall for OECD viste i forrige uke, skriver Scheildrop.

Sterkere krone

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets mener oljeprisoppgangen er med på å forklare den sterke utviklingen i norske kroner de siste ukene.

Mens en euro ved inngangen til forrige uke kostet 8,58 kroner, er prisen mandag på 8,43 kroner. I løpet av forrige uke ble euroen notert så lavt som 8,31 kroner.

Euronorske har trendet lavere på høyere oljepris og høyere renter. Men kronen reverserte noe av fremgangen mot av slutten av forrige uke, skriver Viland i en oppdatering mandag.

Meglerhuset tror kronen skal svekkes fremover, etter hvert som den lave oljeprisen og lavere oljeinvesteringer slår inn i arbeids- og boligmarkedet.

Prognosen er at kronen svekkes til rundt 8,60 for en euo i løpet av den neste måneden.

På tre måneders sikt er imidlertid estimatet 8,40 kroner for en euro og 8,30 på 12 måneders sikt.

- Til tross for oppbremsingen ser de fundamentale forholdene fremdeles relativt sterke ut, noe som gjør at vi forventer en treg og gradvis styrkelse av kronen etter hvert som volatiliteten normaliseres, skriver Viland.

Les også:

Kina-tiltak løfter oljeprisene

Nå er det 50.000 elbiler i Norge

Dette kan bli siste utvei for Hellas  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.