Arctic Securities kutter sine Brent-oljeprisestimater (nordsjøolje) for 2016, 2017 og lang sikt til henholdsvis 65, 80 og 90 dollar per fat, viser en analyse fra meglerhuset søndag.

De tidligere estimatene var henholdvis 83, 92 og 95 dollar.

Reduserer Statoil-estimat

Arctics resultat per aksje-estimat på Statoil reduseres med 55 prosent for 2016 som følge av de oljeprisanslagene. Kursmålet er 90 kroner.

Estimatnedjusteringene kommer til tross for en god oppgang i etterspørselen etter olje i 2015 etter fallet i oljeprisen i fjor.

Men, ettersom flere store prosjekter land utenfor Opec, eksklusive USA, allerede er under utvikling og snart skal settes i produksjon, venter de ikke å se noe produksjonsfall før i 2017.

Overforsynt oljemarked

Med dette mener Arctic-analytikerne at det trengs tid for å dreie den globale forsyningsmiksen bort fra høykost-prosjekter og mot kortsyklisk olje fra tette bergarter, noe som igjen indikerer en u-formet oppgang i oljeprisen.

Analytikerne mener at økt produksjon fra OPEC-land som Irak, Iran og Saudi-Arabia er den største risikofaktoren for et allerede overforsynt oljemarked.

De venter at Irak vil fortsette å øke produksjonen med 300.000 fat pr dag årlig, og skriver at opphevede sanksjoner mot Iran kan introdusere ytterligere 800.000 fat per dag i markedet i 2016.

Libya forblir et usikkerhetsmoment mener analytikerne. Landet produserer i dag 500.000 fat per dag, sammenliknet med 1,6 millioner fat per dag i 2011.

Analytikerne mener risikoen er på oppsiden for Libya og skriver at en stabilisering i landet kan føre til produksjon på ytterligere 300.000 til 500.000 fat per dag.

Les også:
Rema presses av prisnedgang
Asia i dag: Stabiliserer glødende aksjemarked
Godtegründer beklager konkurser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.