Avtagende oljeproduksjon, en halvering av oljeprisen og skyhøye kostnader har på kort tid endret klimaet i oljebransjen. Nå bremses aktiviteten opp, samtidig som kostnadsreduksjoner og nedbemanninger rammer flere.

Analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie mener oljeservicebransjen langt på vei har seg selv å takke, og advarer mot å kritisere oljeselskapene for kostnadsgaloppen. Han mener leverandørene heller bør starte med seg selv.

Chr. Frederik Lunde, Carnegie.
Chr. Frederik Lunde, Carnegie. (Foto: Elin Høyland)

-  Mange oljeserviceselskaper har sagt at man skal standardisere og effektivisere i løpet av året. Jeg synes det er ganske utrolig at man skal kutte så mye kostnader så enkelt. Det blir som å gå til valg på at man skal redusere byråkratiet. Det er en grunn til at ting er som de er, men at det er mye ineffektivitet er det ingen tvil om, sier Lunde til Dagens Næringsliv.

Etterlyser standardisering

Forrige ukes offshorekonferanse «Subsea Valley» på Fornebu utenfor Oslo hadde standardisering som et av hovedtemaene. Subsea-sjef Martin Sørensen i oljeserviceselskapet Reinertsen pekte på oljeselskapenes stadige endrede spesifikasjonskrav som den største kostnadsdriveren på sokkelen.

Les også: - Vi trengte ikke å gjøre noe, vi tjente penger uansett

- Dette gjør at hele verdikjeden hvert eneste år må tilpasse seg disse kravene, ikke for ett oljeselskap, men kanskje for fem-seks ulike standarder. Da har du ikke et standard produkt lenger, da leverer du prototyper, og de koster minst dobbelt så mye som en serieprodusert enhet, sa Sørensen til DN onsdag.

Subsea-sjef Martin Sørensen, Reinertsen. Foto: Hampus Lundgren
Subsea-sjef Martin Sørensen, Reinertsen. Foto: Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)

- Ingeniørene styrer

Lunde mener også at antall partnere i hver lisens kompliserer prosessen.

Det er ikke uvanlig at en lisens har fem oljeselskaper, der hver bringer inn sin egen standard og preferanser, påpeker han.

- Et annet dilemma er at oljeselskapene i stor grad er styrt av ingeniørene. Mange har vært preget av at man skal gjøre prosjektene best mulig, ikke «bra nok». Mange taxisjåfører kjører Mercedes, men kanskje det holder med Toyota, sier analytikeren.

Blir ikke utfordret

Han støttes av analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier. Han tror både oljeselskapene og leverandørene kan hente mye på en mer aktiv vurdering av kostnader knyttet opp mot valg av løsninger.

Haakon Amundsen, ABG Sundal Collier.
Haakon Amundsen, ABG Sundal Collier. (Foto: Fartein Rudjord)

- Man har mange krav som i liten grad har blitt utfordret. Men så lenge kunden vil ha det sånn, så får de også det de ber om, sier Amundsen.

Han trekker frem et eksempel som ble gitt av Aker Solutions på selskapets forrige investordag.

Der forklarte offshoreentreprenøren at ved siden av å gi pris på en subseakomponent basert på spesifikasjonene fra kunden, la selskapet også ved hva det mente var akseptabelt design. Dette forventer analytikeren mer av.

- Spørsmålet er hva som er godt nok i henhold til kravene. Man ønsker ikke å utfordre sikkerhetskravene, men man kan gjøre kompromiss på funksjonalitet og løsningsvalg. Det er mange ting man kan ha kompromiss på om det har en dramatisk innvirkning på kostnadene, sier Amundsen.

Holder igjen

Dette bidrar også til å forklare hvorfor en rekke prosjekter har blitt satt på hold det siste året, mener analytikeren.

- Det ene er at oljeselskapene ønsker å fange opp at alle kostnadene har falt naturlig. Det andre er at med en lavere oljepris, så ønsker man en mer kostnadseffektiv design. Da er man kanskje villig til å fire på noen funksjonskrav, kanskje fleksibilitet, der man dropper den ekstra marginen, sier ABG-analytikeren.

- Det er egentlig det som gjør at alle prosjektene er på hold. Så venter man at oljeprisen forhåpentligvis kommer litt opp, så får man hjelp av alle de tre tingene før man sanksjonerer prosjektet, sier Amundsen.

- Veldig god miks

Lunde i Carnegie er enig.

Selv om det er vanskelig å tallfeste, mener han det er høyst realistisk at kostnadene er kommet ned 15-20 prosent for et typisk felt fra ifjor ved slutten av året. Det lover godt i et marked der oljeprisen er på vei oppover, mener han.

- La oss si oljeprisen går opp 10-20 dollar, prisene faller 10-20 prosent, så er jo det en veldig god miks fra et dårlig utgangspunkt. Det må bli bedre lønnsomhet igjen av det. Og klarer man å effektivisere i tillegg høres det flott ut, sier Carnegie-analytikeren.

Les også:
UBS: Tre årsaker «varsomhet» innen oljeservice
USA i dag: Masseoppsigelser i oljegigant  

Tror på oljepris på 100 dollar - om en stund  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.