Saken er utvidet.

– Næringsminister Monica Mæland og jeg vil diskutere med ESA hvilket handlingsrom vi har for å kunne legge til rette for at oljen og gassen fra Johan Castberg blir ført til land, sier olje- og energiminister Tord Lien til NTB.

Positiv

Lien kunngjorde de kommende forhandlingene med ESA på Barentshavkonferansen i Hammerfest tirsdag og tente dermed et nytt håp i en presset oljebransje.

– Det er veldig positivt at regjeringen nå søker å finne skattemessige løsninger som kan bidra til utbygging av feltet. Dette er helt i samsvar med signalene som ble gitt av den forrige regjeringen. Med det ser vi også at det vil være et bredt flertall i Stortinget bak dette. Det viktige er at man finner en konkret løsning og at man sikrer ESAs godkjenning, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Mest igjen

Lisenshaverne – Statoil, Eni og Petoro – har flere ganger utsatt investeringsbeslutningen i feltet som består av tidligere Skrugard og Havis og inneholder minst 400-600 millioner tonn olje.

– Vi har sett på ressurstallene i Castberg. Vi ser at en ilandføring vil gi den beste ressursforvaltningen slik at det norske folk får mest igjen for ressursene. Derfor må vi se hvilket handlingsrom vi har for å kunne legge til rette for at oljen og gassen blir ført i land, sier Lien.

– Blir bygd ut

Utbyggingskostnadene er så høye at operatøren Statoil har utredet en alternativ løsning med en flytende plattform, uten ilandføring og terminal på Veidnes utenfor Nordkapp. Men oljeministeren er skråsikker på at Johan Castberg kan bli det andre oljefeltet i drift etter Goliat som kommer i produksjon i løpet av sommeren.

– Det er ingen tvil om at Castberg-ressursen blir bygd ut. Den diskusjonen kan vi legge død. Dette handler om hvilken løsning som blir valgt, sier Lien til NTB.

Les også:
USA i dag: Advarer mot rentesmell
Knuser disse tre «sparemytene»
Herkules-sjef går av (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.