Oljeanalytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities trekker frem de tre landene Iran, Irak og Libya som såkalte «wildcards» i oljesektoren.

– Det er sannsynlig at vi får 500.000 til én million fat mer olje fra disse tre landene. Det er olje verden ikke har behov for akkurat nå, sier Yggeseth.

– Men er ikke dette gode nyheter for land som ikke lever av å selge olje?

– Jo, det er klart. For mange land og spesielt USA er det gode nyheter, svarer han.

Oljeprisen er nær halvert siden ifjor sommer fra 115 dollar fatet til rundt 63 dollar per fat nordsjøolje.

De tre risikolandene Irak, Iran og Libya i Midtøsten og Nord-Afrika sliter med politisk uro. I Irak kjemper myndighetene sammen med vestlige og amerikanske styrker mot den sunnimuslimske opprørsgruppen, Den islamske staten (IS). Libya er splittet av millitsgrupper og preges av lovløse tilstander. Iran er i atomstrid med USA og stormaktene.

Ikke skremt

Tross uroen i Irak og den pågående krigføringen mot Den islamske staten (IS) er investorene fortsatt interessert i å bruke penger i Irak, ifølge meglerhuset Arctic Securities.

– Irak har inngått kontrakt med internasjonale selskaper om å utvikle felter i både Sør-Irak og Kurdistan. Det er stor investorvilje i Irak, som kan skyldes at vestlige styrker er på plass i Irak og at irakiske myndigheter aktivt har forsøkt å reforhandle serviceavtaler, sier Yggeseth.

Kollega John Olaisen i ABG Sundal Collier er enig i at de tre landene representerer en mulig nedside i oljeprisen.

– Men det ser ikke ut til at det blir rolig i Libya og Irak med det første, sier Olaisen.

Han har mer tro på Iran, som denne uken igjen setter seg til forhandlingsbordet med den såkalte 5+1-gruppen, de fem sikkerhetsrådsmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike samt Tyskland.

Tidligere denne måneden ble Iran og stormaktene enige om et rammeverk for en endelig atomavtale innen 30. juni.

– Det er fortsatt et stort spørsmål om det blir enighet. Hvis de enes, i hvor stor grad kan sanksjonene oppheves og hvor raskt kan Iran øke oljeproduksjonen, spør Olaisen.

Oljeprisen har mer enn halvert seg siden ifjor sommer, etter at Opec – kartellet av oljeeksporterende land – valgte ikke å kutte produksjonen i november ifjor.

– Hvis Iran øker produksjonen med én million fat daglig vil oljeprisen trolig bli liggende under dagens nivå. Gitt at det ikke kommer en flom av olje fra disse tre landene, tror jeg oljeprisen vil komme opp imellom 70 og 75 dollar fatet mot slutten av året, sier Olaisen.

Les også:

Dette er hennes viktigste råd til boligkjøpere  

Stoltenberg: Norden må samarbeide for å redde liv  

USA i dag: Advarer mot rentesmell  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.