Gassrør-saken startet mandag i Oslo tingrett. Fire av eierne i det norske gassrørsystemet Gassled saksøker staten ved Olje- og energidepartementet for å ha redusert avkastningen i Gassled gjennom tariffendringer i 2013.

- Tariffene for transport av gass ble satt ned med 90 prosent. Det sier seg selv at det er et ganske dramatisk vedtak for dem det gjelder, sier Jan Birger Jansen, prosessfullmektig fra advokatfirmaet BA-HR, som representererer tre av saksøkerne.

Røreierne hevder staten har redusert inntektene til selskapene med 15 milliarder kroner. Staten påstår seg frifunnet.

Brudd på menneskerettighetene

Gassled ble etablert i 2003, og dekker i dag rundt 20 prosent av EUs samlede gassforbruk.  Gjennom anlegges transporteres det gass fra felter i Nordsjøen og ut til Storbritannia og kontinentet.

Olje- og gasselskaper som Statoil, Shell og ExxonMobil har solgt seg ned i Gassled de senere årene. De fire selskapenes om saksøker staten - Solveig Gas Norway, Njord Gas Infrastructure, Infragas Norge og Silex Gas Norway kom alle inn på eiersiden først i 2011–2012.

- De nye eierne, dem som kjøpte, er selskapene som er saksøkere i denne saken. Disse eierne er selskaper som investerer i infrastruktur nettopp fordi det gir en relativ lav avkastning, men en sikker inntekt over tid, sier Jansen.

«Endringsvedtaket er ugyldig ved at det griper inn i avtalte og grunnleggende forutsetninger», heter det i sluttinnlegget de fire saksøkerne.

DN skrev mandag at de fire røreierne saksøker staten for brudd på menneskerettighetene: «I tillegg er endringsvedtaket i strid med Grunnlovens § 97 og representerer en krenkelse av Den europeiske menneskerettskonvensjon». De henviser her til grunnlovsbeskyttelsen mot lovendringer med tilbakevirkeden kraft, og menneskerettighetsbeskyttelsen av privat eiendomsrett. 

Avviser alle krav

De fire saksøkerne krever først og fremst at tariffvedtaket oppheves, dernest at de får kompensasjon for økonomiske tap. Staten avviser begge kravene.

Olje- og energidepartementet mener kjøperne i Gassled ble informert om at tariffene kunne bli endret i henhold til petroleumsloven.

– Begrunnelsen for beslutningen er grundig redegjort for, og jeg trenger ikke gjenta den nå, sa olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til DN mandag.

Mandagen var satt av til innledningsforedrag fra saksøkerne og deres prosessfullmektige. Disse foredragene fortsetter i tingretten tirsdag. Saken varer til 16. juni.

Les også:

«Luksusboom» i Oslo dnPlus  

Alstadheim Episode 5. Erna Solberg
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne.
15:14
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.