Torsdag fremla Statoil årets første kvartalsresultat. Det viste et underskudd på 35,4 milliarder kroner etter nedskrivninger på 46,1 milliarder kroner.

Statoil-sjef Eldar Sætre signaliserte i forbindelse med fremleggelsen at han ser for seg en oljepris på 80 dollar per fat frem mot 2018.

Det kaller oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets «en hårfin vurdering».

Torbjørn Kjus, DNB Markets.
Torbjørn Kjus, DNB Markets.

Han tror ikke markedet er avhengig av en oljepris på over 80 dollar fatet for å opprettholde råoljeproduksjonen i landene utenfor OPEC, som nå ligger på 40 millioner daglige oljefat , sett bort fra amerikansk skiferolje.

- Vi har et prisestimat omtrent der, men det er basert på en overskyting i forhold til det vi tror er den nye normaliserte prisen, sier Kjus.

Kan endre estimat

Selv er han ikke sikker på at gjennomsnittsprisen skal så høyt til neste år. Oljeanalytikeren peker på at flere land kan flere land trappe opp sin produksjon i 2016, blant annet Iran og USA.

Utviklingen i raffinerimarginene gjennom sommeren vil være en syretest på etterspørselen, mener han.

I tillegg kan en potensiell, overbevisende avtale komme mellom Iran og vesten i atomforhandlingene i juni.

- Slike faktorer kan gjøre at jeg endrer mening på de 80 dollarene og kanskje tar det ned. I USA står nå 575 horisontale oljerigger klare til å kaste seg inn i produksjonen så snart oljeprisen stiger, sier Kjus.

Reservekapasitet

De amerikanske riggene er trolig i stand til å bore rundt 14.000 brønner i løpet av et år. Det representerer en enorm reservekapasitet i USA, noe som er nytt for markedet, ifølge Kjus.

Han mener at der hvor vi tidligere har vært vant til å tenke på OPECs reservekapasitet, må vi nå endre tankegangen som følge av skiferevolusjonen i USA.

- Reservekapasiteten i amerikansk oljeindustri er massiv nå. Det er et godt argument for at det skal bli vanskelig å presse prisen over 80 dollar, sier Kjus.

Overskyting

Hittil er investeringer for nær 130 milliarder dollar kuttet i oljeindustrien globalt. Det kan føre til at prisene «overskyter på oversiden» igjen i forhold til hva prisen burde vært som normalisert.

Og det er dette som kan sikre den oljeprisen som Statoil-sjefen ser for seg, ifølge analytikeren.

- Normalisert oljepris burde nemlig falle ettersom kostnadene nå faller i både US onshore og i global offshoreindustri. Alle trekker i nødbremsen, og det setter scenen, sier han og utdyper:

- For å sikre at de 40 millionene fatene forblir 40, må man investere i eksisterende produksjon. Det kuttes antageligvis for mye nå men dét er også kriteriet for å få til en slik pris som Statoil legger til grunn, sier Kjus.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Hampus Lundgren)

For lav

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener dagens oljepris på rundt 65 dollar fatet er for lav til å kunne dekke det fremtidige behovet for olje.

Hun mener 80 dollar fatet er en pris som ligger omtrent på fremtidskurven.

- Det høres ut som et edruelig anslag. Men jeg ser en del nedsidefaktorer på det, sier hun og trekker frem tre faktorer:

  • Geopolitisk uro
  • Grønt skifte
  • Oljeeksport fra USA

- Libya har store problemer, noe som ikke er priset så godt inn i markedet. Uroen i Irak er en stor utfordring. Og så er det rett og slett at oljeprisen er så lav. Det i seg selv kan trigge mer uro, mener Saltvedt til Dagens Næringsliv.

Tronebytte

Natt til onsdag denne uken avsatte Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz sin yngre halvbror Muqrin bin Abdelaziz som kronprins. I stedet innsatte han nevøen Mohammed bin Nayef som etterfølger.

Dersom landet i fremtiden endrer sin oljestrategi som følge av tronebyttet, kan det påvirke oljeprisen, mener Nordea-analytikeren.

- Det er ikke gitt at han vil holde på den strategien som er lagt til grunn for i dag. Går landet tilbake til en markedsstrategi som styrer prisene mer, kan det også dra oljeprisen raskere og høyere, sier Saltvedt.

Det tviler hun imidlertid på.

- Da mister Saudi-Arabia effekten av det de har holdt på med så langt: å skvise ut USA, Russland og andre dyre oljeprodusenter, sier Saltvedt.

Oppside

Oljeanalytikeren ser også to triggere som kantrekke oljeprisen i motsatt retning.

- Både politisk risiko og et skifte i OPECs strategi, ser jeg som to faktorer for at oljeprisen kan øke mer enn 80 dollar.

På lengre sikt venter Saltvedt at oljeprisen vil ligge mellom 75 og 80 dollar. Det tror hun særlig et grønt skifte vil bidra til, en faktor som foreløpig ikke er priset inn i fremtidsestimatene.

På kortere sikt utelukker hun ikke en såkalt «undershooting»:

- Hvis prisene har gått for langt ned, er det risiko for at vi kan få oljepris på litt over 80 på mellomlang sikt før den stabiliserer seg, ser Saltvedt.

Les også: DNB-sjefen: - Ikke tegn til boligboble som brister i Norge

SAS sliter med «luksusruten»

Vil heve lisensen med 70 kroner(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.