Kina hadde en svært ambisiøs plan for å bygge ut landets energiforsyning med atomkraft, som imidlertid ble stilt i bero etter Fukushima-ulykken i mars 2011.

Men etter fire års pause er det igjen full fart på planene, og nå skal Kina mer enn tredoble antallet atomkraftverk på fem år for å sikre ren energi til det svært forurensningsplagede landet, skriver ing.dk.

26 atomkraftverk er under bygging og ytterligere åtte kan bli satt i gang i løpet av året.

Innen 2020 skal de nåværende 22 atomkraftverkene ha vokst til 75, noe som vil mer en doble den elektriske kapasiteten.

- Kinas ledelse har vært fullstendig klar over at hvis det skulle skje en ulykke i de tett befolkede byområdene, så ville millioner av mennesker blitt rammet, og atomkraften være død i Kina. Nå mener man åpenbart at man har så mye kontroll på risikovurderingen og teknologien at man tør begynne igjen, sier professor Jørgen Delman ved Universitetet i København, som blant annet forsker på Kinas energi- og miljøpolitikk, til ing.dk.

Ifjor produserte de kinesiske atomkraftverkene 130,6 milliarder kilowatt-timer. Det er mer enn Norges samlede vannkraftproduksjon, men likevel bare noen få prosent av Kinas energiproduksjon. Formannen for Kinas atombyrå (CNEA) - Zhang Huazhu – garanterte i China Daily høyt tempo fremover for å innfri energimålene.

Den nåværende kapasiteten til landets atomkraftverk på 21,4 Gigawatt er planlagt økt til 58 Gigawatt i 2020 og videre til over 400 Gigawatt i 2050. Til sammenligning er Alta kraftverks gjennomsnittlige effekt på 0,075 Gigawatt. Samlet norsk el-produksjon er på rundt 122 terrawatt-timer i året, med en effekt på 28 gigawatt.

Kinas atomkraftplaner vil, dersom de blir realisert, gi landet strøm tilsvarende 14 ganger norsk vannkraft.

Ved siden av å øke landets energiproduksjon er Kinas ambisjon ifølge professor Delman også å bli en storeksportør av atomkraft-teknologi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Helsefarlig luft i 90 prosent av kinesiske storbyer

 
Kina skal fjerne fem millioner biler fra veiene

  Obama foreslår atomavtale med Kina