Prisene på oljekontrakter stiger onsdag morgen for andre dag på rad, og handles på sine høyeste nivåer siden begynnelsen av desember.

Nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er henholdsvis 24 cent og 76 cent høyere enn de var da Oslo Børs stengte tirsdag.

Økningen har blant annet sammenheng med tegn til at tilbudsoverskuddet på olje i USA er vikende, skriver Bloomberg News.

Oljelagrene i USA falt med 1,5 millioner fat i løpet av uken frem til 1. mai, ifølge tall fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) tirsdag kveld.

Lagertall

USAs energiinformasjonskontor (EIA) publiserer onsdag ettermiddag offisielle lagertall for samme periode, og analytikere venter at disse tallene vil vise en vekst på 1,5 millioner fat, ifølge Bloomberg.

Den seneste tids prisoppgang har overrasket mange investorer nesten like mye som det kraftige nedsalget som bunnet ut i midten av mars, skriver The Wall Street Journal.

WTI har steget med 39 prosent siden St. Patrick's Day 17. mars, stimulert av økende etterspørsel og utsikter til dempet tilbud.

Investorer har ifølge avisen i økende grad satset på at et betydelig fall i amerikanske boreaktivitet, en ventet reduksjon i landets oljeproduksjon, samt økende etterspørsel vil bidra til å dempe det globale tilbudsoverskuddet de kommende månedene.

Etterspørselen stiger

- Gjeninnhentingen har startet, i full skala. Etterspørselen stiger, tilbudsveksten kommer ned. Dette bør føre til høyere priser, sier Gary Ross, sjef for konsulentfirmaet Pira Energy Group, til WSJ.

Avisen fremholder at selv om mange investorer og tradere ser for seg en prisoppgang, advarer de om at det rådende tilbudsoverskuddet på olje vil kunne holde markedet godt under de tresifrede prisene som er notert i tidligere år.

Andre sier at markedet går alt for fort frem, og at prisene vil kunne falle igjen i sommer eller tidlig på høsten.

- Produsenter begynner å respondere når det gjelder utvinningen, noe vi ser med skiferoljeriggene. Olje på 60 dollar er et stort nivå, og jeg venter at prisen vil holde seg der en god stund. Bevegelsen er generelt «bullish», og den bør være godt underbygget, sier Jonathan Barratt, investeringssjef i Ayers Alliance Securities i Sydney, til Bloomberg News.

Resdusert diferanse mellom Brent og WTI

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet redusert med rundt 63 cent, slik at Brent-premien onsdag morgen er på 6,87 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som er junikontrakten, ligger på 61,44 dollar pr fat onsdag morgen, opp 1,04 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,47 dollar til 60,40 dollar pr fat, som er den høyeste stengningsprisen siden 10. desember.

Da Oslo Børs stengte tirsdag, lå WTI-prisen på om lag 60,68 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er junikontrakten, noteres til 68,32 dollar pr fat onsdag morgen, opp 80 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,07 dollar til 67,52 dollar pr fat, som er den høyeste stengningsprisen siden 5. desember.

Prisen lå på om lag 68,08 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs tirsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 68,23 dollar pr fat, opp 67 cent fra tirsdag, da prisen ble styrket med 1,34 dollar til 67,56 dollar pr fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Han blir trolig ny Statoil-styreleder

Gjensidige økte inntektene

Avis: Tysk selvmordspilot øvde på nedstigningen