Oslo (TDN Finans): Prisene på oljekontrakter svekkes noe torsdag morgen, etter onsdag å ha gått kraftig opp på amerikanske lagertall, for så å falle nesten like mye tilbake.

Toppnoteringene for dagen kom omtrent samtidig med at Oslo Børs stengte onsdag ettermiddag, og prisene på både nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er over to dollar lavere pr fat enn de var da.

USAa energiinformasjonskontor (EIA) opplyste onsdag at landets oljelagre falt med 3,9 prosent i løpet av uken frem til 1. mai. Dette var i strid med analytikerestimater, som forutså en vekst på 1,1 millioner fat, og det var den første uken med lagernedbygging siden 26. desember, skriver The Wall Street Journal.

Fortsatt høy produksjon

Optimismen rundt lagertallene førte oljeprisene midlertidig opp på nye toppnivåer for de seneste fem månedene.

-Lagertallene ryster det pessimistiske argumentet om at tilbudet i oljemarkedet bare vil fortsette å stige, sier Phil Flynn, direktør i Price Futures Group i Chicago, til avisen.

Tallene inneholdt imidlertid andre tegn som bidro til forsiktighet i markedet. For det ene, viste de et kraftig fall i USAs oljeimport, noe som analytikere mener spilte en stor rolle for nedgangen i lagrene, og som trolig vil vende tilbake til normale nivåer de kommende ukene.

For det andre, holder amerikansk oljeproduksjon seg robust på mer enn 9,3 millioner fat pr dag, etter et fall på bare 4.000 fat fra uken før. Samtidig holder lagrene seg nær et historisk toppnivå med 487 millioner fat.

Forsinkelser

Abudi Zein, sjef for skipsregistreringstjenesten ClipperData, sier at reduksjonen i USAs oljeimport i forrige uke har sammenheng med forsinket avreise for skip fra Midtøsten til USA.

Nå har disse skipene forlatt havn, og oljelastene ventes å gjøre utslag i lagrene de kommende ukene, skriver WSJ.

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet redusert med rundt 5 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 6,82 dollar fatet.

Den amerikanske referanseoljen WTI 1. posisjon, som er junikontrakten, ligger på 60,46 dollar fatet torsdag morgen, ned 47 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 53 cent til 60,93 dollar fatet, som er den høyeste stengningsprisen siden 10. desember.

Da Oslo Børs stengte onsdag, lå WTI-prisen på om lag 62,41 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som er junikontrakten, noteres til 67,28 dollar fatet torsdag morgen, ned 49 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 25 cent til 67,77 dollar per fat, som er den høyeste stengningsprisen siden 5. desember.

Prisen lå på om lag 69,50 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs tirsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 67,25 dollar fatet, ned 19 cent fra onsdag, da prisen ble svekket med 12 cent til 67,44 dollar pr fat.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.