Bedriftsforsamlingen i Statoil skal ha en gjennomgåelse av hva som skjedde rundt avgangen til selskapets styremedlem Catherine Hughes.

Som styremedlem i Statoil var Catherine Hughes (53) sammen med styreleder Andrew Gould (68) i britiske BG Group, en av Statoils konkurrenter, i nesten ett år.

– Catherine Hughes var sammen med Andrew Gould i over ni måneder før hun trakk seg. Det er kritikkverdig. Dette forholdet skulle bedriftsforsamlingen i Statoil vært orientert om, sier Jan-Eirik Feste, som er tillitsvalgt i Statoil og medlem av bedriftsforsamlingen i selskapet.

Visste om forholdet lenge

Forholdet mellom Hughes og Gould blir tema på bedriftsforsamlingens møte i Statoil 9. juni. Feste og bedriftsforsamlingen skal da ha en grundig gjennomgåelse av selskapets håndtering av saken. Det er bedriftsforsamlingens oppgave å føre tilsyn med styrearbeidet i Statoil.

Onsdag 15. april trakk kanadiske Catherine Hughes seg som styremedlem i Statoil. Avgangen kom mindre enn et døgn etter at Dagens Næringsliv første gang stilte spørsmål til Statoil rundt ekteskapet mellom Catherine Hughes og styreleder Andrew Gould i britiske BG Group. Andrew Gould er en av de mektigste toppene i den internasjonale oljeverdenen og forhandlet nylig frem det som er en av de største fusjonene noensinne, fusjonen mellom BG Group og Shell.

BG Group er også en av Statoils konkurrenter, og det var Gould som i oktober ifjor hentet Helge Lund fra konsernsjefstolen i Statoil til det britiske selskapet.

27. mars, dagen etter at Gould og hans styrelederkollega i Shell, Ben van Beurden, forhandlet frem en intensjonsavtale mellom Shell og BG Group, giftet Gould seg med Catherine Hughes i Calgary i Canada. Først på kvelden fredag 10. april ble styreleder Svein Rennemo i Statoil informert om giftermålet.

Statoil skal ha vært informert om forholdet siden juni ifjor. Også lederen av bedriftsforsamlingen Olaug Svarva visste om det.

– Jeg har kjent til forholdet en stund. Inngåelsen av ekteskap er en ny situasjon, har Svarva tidligere sagt til DN.

Svarva er sjef i Folketrygdfondet. Hun har ikke villet fortelle når hun fikk vite om forholdet mellom de to oljetoppene.

Åpner for granskning

Statoil-tillitsvalgt Jan-Eirik Feste er ikke fornøyd med svarene han har fått så langt.

– Vi skal bli orientert om forhold knyttet til medlemmer av styret, sier Feste

– Hvem har sviktet?

– Det er det jeg vil ha svar på. Vi må få et svar på hvorfor ikke bedriftsforsamlingen er orientert, sier Feste.

Han vil også ha en nærmere orientering om hvilke vurderinger som er gjort rundt saker Hughes har deltatt i behandlingen av. Feste utelukker ikke at han vil kreve en granskning av håndteringen etter aksjelovens regler.

Olaug Svarva lover at Feste skal få svar.

– Bedriftsforsamlingen skal ha en grundig gjennomgåelse av Catherine Hughes’ uttreden av styret. Det er berammet til bedriftsforsamlingens første ordinære møte om fire uker. Dette er en helt normalt prosedyre. Det tilligger bedriftsforsamlingens oppgave som tilsynsorgan å gjøre dette, sier Svarva.

– Feste mener det er kritikkverdig at informasjon Statoils styre og administrasjon har kjent til siden ifjor sommer ikke er videreformidlet til bedriftsforsamlingen. Hva er ditt syn?

– Bedriftsforsamlingen skal ha en grundig gjennomgåelse, svarer Svarva.

– Men burde bedriftsforsamlingen fått vite om dette på et mye tidligere tidspunkt, og ikke etter at det ble kjent i pressen?

– Vi skal ha en gjennomgåelse av dette og få redegjort for alle relevante forhold. Bedriftsforsamlingen skal få den orienteringen vi trenger.

– Hvem er det som skal orientere bedriftsforsamlingen?

– Det er naturlig at styreleder og valgkomiteens leder orienterer, sier Svarva.

Statoils styreleder, Svein Rennemo, skal etter planen erstattes av Øystein Løseth på det samme møtet i bedriftsforsamlingen 9. juni. Valgkomiteens leder er Olaug Svarva selv.

– Kunne du behandlet denne saken annerledes i forhold til bedriftsforsamlingen?

– Nå skal vi ha en gjennomgåelse om denne saken. Vi skal ha en redegjørelse og svare på spørsmål, sier Svarva.

 

Les også: Par i olje
 

- Det er en elementær feil. Det er mulig hun ikke helt har skjønt det
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.