Det var knyttet stor spenning til om Statoils ledelse i møte med fagforeningene onsdag kunne legge frem en konklusjon på det store kuttprogrammet som er under oppseiling. Men de tillitsvalgte fikk, etter det Dagens Næringsliv forstår, ikke presentert noen nye tall over hvor mange ansatte som vil berøres. Statoils nye konserndirektør Anders Opedal ba, på telefon fra USA, om mer tid til å bearbeide tallene. På møtet ble det brukt tid på å diskutere organisering. Et av spørsmålene er for eksempel hvor mange ingeniører som kan få plass i det nye forretningsområdet som skal jobbe med fornybarinvesteringer under konserndirektør Irene Rummelhoff.

– Vi kommenterer ikke enkeltmøter. Vi vil ikke si noe om antall mennesker som kan bli berørt av denne prosessen. Beslutningen er ikke tatt. Vi har full fart med arbeidet med denne prosessen og venter å ta en beslutning innen sommeren, sier pressetalsmann Knut Rostad i Statoil.

Advarsler fra ansatte

Seks grupper har arbeidet intenst med ulike analyser siden ifjor høst. Statoils 12.000 ingeniørstillinger innen alle forretningsområder er under lupen. I løpet av det siste året har Statoil vært gjennom en kraftig nedbemanningsprosess. 1950 ansatte har måttet finne seg noe annet å gjøre. Noen er gjort overtallige, mens andre er «outsourcet» gjennom at virksomheter internt i Statoil er solgt til andre selskaper. Gruppene som nå har arbeidet med nye kutt, har hatt som mål å oppnå effektivitetsforbedringer på 20 prosent innenfor det tekniske området.

Petroleumstilsynet har tidligere kritisert Statoil for manglende involvering av de ansatte i prosessen med de mange effektiviseringsprogrammene som nå kjøres.

De ansatte i Statoil har lenge advart mot nye store kutt. Selskapet står foran en rekke store utbygginger med Johan Sverdrup-utbyggingen som den suverent største.

– Statoil er avhengig av ingeniørkompetanse og kapasitet for å opprettholde den teknologiske fordelen som er bygd opp gjennom mange år, har Stig Lægreid tidligere uttalt til Dagens Næringsliv.

Lægreid er ansattrepresentant i Statoil-styret.

«De store fiskene»

Det er saudabuen Anders Opedal som har ansvaret med å implementere de store kuttene som nå er ventet. Opedal utnevnt til Statoils første Chief Operating Officer (COO) i slutten av mars. Det innebærer at han skal lede forbedringsarbeidet og øke den operasjonelle effektiviteten i hele selskapet.

Opedal vil være den øverste ansvarlige for selskapets Step-program (Statoil Technical Efficiency Program). Den nye runden der en ser på selskapets 12.000 ingeniører, er det største programmet som nå kjøres innen Step.

Programmet innebærer at Statoil skal spare rundt 1,7 milliarder dollar årlig, eller nærmere 14 milliarder kroner fra 2016. Den daglige driften av Step-programmet er det bergenseren Jannicke Nilsson som leder.

– Vi skal ta de store fiskene, sa Nilsson, da hun første gang ble intervjuet i mai ifjor.

Da Statoil lanserte sitt store forbedringsprogram ifjor vår, var oljeprisen fortsatt over 100 dollar fatet. Nå selges et fat olje til rundt 65 dollar fatet.

Det er særlig boring og brønn Nilsson og hennes kolleger i Step-programmet har pekt ut som en av de store områdene der det kan kuttes. Men også innenfor feltutvikling, modifikasjon, drift- og vedlikehold samt administrative tjenester skal det kuttes og effektiviseres.

Les også:

Statoil-lekkasje kunne blitt fatal  

Dette er den store snakkisen i valutamarkedet

10 000 flere i indeksfond  

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.