Kostnadsnivået på britisk og norsk side i Nordsjøen ventes å falle gradvis etter hvert som oljeselskapene tilpasser seg lavere oljepriser.

Det britiske analyseselskapet WoodMackenzie anslår at nye prosjekter som nærmer seg investeringsbeslutning (FID) kommer til å nyte godt av kostnadsreduksjoner på mellom 10 og 20 prosent i løpet av 2016, ifølge en melding onsdag.

Driftskostnadene ventes falle med 15 prosent i britisk sektor og med 10 prosent på norsk sokkel. Størst vil kostnadsreduksjonene være innen boring, der riggkostnadene ventes falle med en tredjedel innen utgangen av 2016.

- Vi har allerede sett riggratene falle betydelig med reduksjoner på inntil 20 prosent for nye kontrakter inngått i 2015, sier analytiker Malcolm Dickson, som er ansvarlig for analysen.

Han anslår at 40 prosent av flyttbare rigger i Storbritannia og 23 prosent i Norge enten er uten kontrakt eller i ferd med å gå av kontrakt innen utgangen av 2015. Det vil sette markedet under ytterligere presse, ifølge Dickson.

Oppstrømsinvesteringene faller i Nordsjøen og fører til økt konkurranse mellom leverandørene. Kostnadene faller imidlertid raskere på britisk sokkel enn på norsk sokkel, påpeker analytikeren.

- Selv om norske kostnader ventes å falle mindre enn i Storbritannia i lokal valuta - betyr kronesvekkelsen at enkelte kostnader vil falle ytterligere i dollartermer. Dette vil bli merkes mest i driftkostnadene. Norge har noen av de høyeste lønnkostnadene i bransjen, og en svakere krone vil gjøre dem mer konkurransedyktige i det globale markedet, sier Dickson.

Utsiktene er imidlertid uklare, og står og faller på utviklingen i oljeprisen, påpeker han. WoodMackenzie venter en gradvis styrking mot en nordsjøoljepris på 85 dollar fatet fra 2018.

- Gitt at oljeprisen stiger som vi anslår, kan den lavere kostnadsbasen oppnådd i år og neste år kun opprettholdes gjennom fundamentale endringer i arbeidsmetoder og økt samarbeid mellom operatørene og oljeservicebransjen, sier Dickson.

Les også:
Fifa-topper arrestert
Schibsted klar til å droppe gratisavis

Kraftmegler kjøper Uglands landsted  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.