Prisene på oljekontrakter er litt vikende mandag morgen, etter å ha steget betydelig fredag, som følge av et uventet stort fall i boreaktiviteten i USA.

Kontrakter i den amerikanske referanseoljen WTI og nordsjøoljen Brent ligger mellom 75 cent og én dollar høyere pr fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte fredag.

Baker Hughes meldte fredag kveld at tallet på aktive borerigger i USA falt med 13 til 646 i løpet av uken. Dette er det laveste antallet siden august 2010, skriver The Wall Street Journal.

Antall aktive rigger har falt jevnlig de seneste månedene, uten at dette har gitt seg utslag i lavere oljeproduksjon i USA. Enkelte analytikere har advart om at riggnedgangen er i ferd med å nærme seg en bunn.

- Folk hadde begynt å tenke, «å, kanskje vi har nådd bunnen». Dette tallet motbeviser en slik teori, selv om det i seg selv ikke er noe stort tall, sier Mark Anderle, trading- og forsyningssjef i TAC Energy, til avisen.

Oljehandlere posisjonerer seg ifølge avisen for ukens møte i Opec. Organisasjonens beslutning om ikke å redusere sitt produksjonsmål var i fjor en hovedgrunn til at oljeprisene falt sammen.

De seneste månedene har Opec-landene produsert mer enn sitt mål på 30 millioner fat pr dag. Selv om de fleste observatører venter at Opec vil holde seg til beslutningen om ikke å kutte produksjonen, vil møtet 5. juni bli fulgt nøye i jakten på nye tegn på hva som blir organisasjonens neste skritt.

-Produksjonen må ned dersom et fall i oljeprisene skal forhindres. Ikke bare er Saudi-Arabias produksjon stabil, men vi så også at produksjonen i USA bikket oppover igjen, sier Ric Spooner, sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News.

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI har fra fredag morgen til mandag morgen steget med 63 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 5,37 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som er julikontrakten, ligger på 59,88 dollar pr fat mandag morgen, ned 42 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,32 dollar til 60,30 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte fredag, lå WTI-prisen på om lag 59,13 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er julikontrakten, noteres til 65,25 dollar pr fat mandag morgen, ned 31 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,98 dollar til 65,56 dollar pr fat.

Prisen lå på om lag 64,33 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs fredag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 65,17 dollar pr fat, ned 28 cent fra torsdag, da prisen ble styrket med 2,69 dollar til 65,45 dollar pr fat.

Les også:

Får stryk for husmaling

Asia i dag: Vil få kontroll på kinesisk gjeldsberg

- Tenk inntektssikring. Nå må drømmene dine komme i annen rekke  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.