Toppene i verdens oljebransje er i dag samlet i Paris på den årlige World Gas Conference. I spissen for alle industritoppene står amerikanske Rex Tillerson i Exxon Mobil, den vestlige verdens suverent største oljeselskap.

Mens en rekke europeiske oljeselskaper, deriblant Statoil, mandag offentliggjorde et felles initiativ der de ber om innføringen av en karbonskatt for å redusere CO2-utslipp, er Tillerson skeptisk til reguleringer:

- Amerikansk skifergass har vært avgjørende for å få ned amerikanske utslipp til nivåer vi ikke har sett siden 1990-årene. Reduksjonen har kommet selv om USA ikke har noen karbonskatt, sa Tillerson.

Heller ikke Chevron-topp John Watson som i formiddag også entret talerstolen i Paris, har underskrevet oppropet fra de seks europeiske selskapene. De seks europeiske selskapene er Shell, BP, BG Group, Total, Statoil og Eni.

Tillersen var også kritisk til at Tyskland og Frankrike har satt foten ned for utvinning av skifergass ved hjelp av fracking.

Fracking er en metode for å utvinne gass, der man fører væske inn i bergartene og får disse til å sprekke opp. Det frigjør gass som kan samles opp og produseres. Metoden er omdiskutert fordi en frykter spredning av kjemikalier til blant annet grunnvannet.

- Uheldigvis har land som Tyskland og Frankrike innført reguleringer som i praksis forbyr fracking. I motsetning har USA og Canada tillatt fracking i mer enn 50 år, sa Tillerson.

I USA har skiferrevolusjonen ført til at prisen på gass har stupt.

  Latterliggjorde fornybare ressurser

Rex Tillerson ønsket i Paris ikke å snakke med pressen. Det er ikke mer enn en uke siden han sist markerte seg med et utspill om klimautfordringene. På generalforsamlingen til Exxon Mobil nærmest latterliggjorde han dem som mener at oljeselskaper skal investere i fornybare ressurser.

- Vi velger ikke å tape penger med overlegg, svarte han en aksjonær som ville vite hvorfor ikke selskapet investerte i fornybare ressurser.

Statoil er blant selskapene som nå har økt satsningen på fornybarinvesteringer gjennom opprettelsen av et eget forretningsområde. Forskjellene mellom amerikanske og europeiske selskaper rundt hvordan de vil løse klimautfordringene er svært klare forut for klimatoppmøtet i Paris i november.

Hvorfor har ikke Total-sjef Patrick Pouyanne noe godt svar på.

- Jeg vet ikke, sier han til DN utenfor konferansesalen.

Kull versus gass

Mens oljetoppene i Paris er uenige om klimavirkemiddel, er de fullstendig enige om lyse utsikter for gassproduserende selskaper. Etterspørselen vil øke kraftig de neste tiårene, samtidig som alle på talerstolen lovpriser bruk av gass i steden for kull.

- Utslippene av CO2 er dobbel så store ved bruk av kull sammenlignet med gass, sier Pouyanne. Sammenbruddet i det europeiske kvotesystemet har gjort kull billigere å bruke i elektrisitetsproduksjon enn kull. Resultatet er at utslippene ikke er redusert i land som Tyskland til tross for store subsidier gitt til investeringer i fornybare energikilder som sol og vind.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.