- For å si det sånn; når vi skal kåre den beste transaksjonen til jul, tror jeg vi har mange å velge mellom, sier oljekonsulent Jarand Rystad til Dagens Næringsliv.

I en lengre periode har avstanden mellom kjøper og selgers prisforventninger på norsk sokkel vært for store.

Torsdag solgte imidlertid tyske Wintershall norske eiendeler for inntil 5,3 milliarder kroner, i en avtale som priser reservene i feltene til 10,4 dollar fatet. Flere analytikere DN var i kontakt med torsdag mener prisen er overraskende høy.

- Dette kan være startskuddet for en ny bølge av transaksjoner. Det er mange som burde selge seg ned og det er mange som burde kjøpe seg opp, sier Rystad.

Milliardrush

Han anslår at det er eierandeler tilsvarende 50 milliarder kroner til salgs på norsk sokkel, men tar seg godt betalt for å fortelle hvilke det gjelder. Han opplyser imidlertid at en del etablerte aktører samt utenlandske ønsker å lette porteføljene sine.

- Det er mye felt til salgs nå, mye felt og porteføljer, sier Rystad.

- Er det lenge til vi ser det neste salget?

- Nei, svarer konsulenten kontant.

Lille, norske og ukjente Tellus Petroleum stod bak kjøpet av Wintershalls eierandeler i feltet Knarr, Maria, Ivar Aasen og Veslefrikk. Avtalen inkluderte også 10 prosent i Yme og syv letelisenser.

Ny aktør kjøper for milliarder på sokkelen

- Null komma null

Rystad er full av lovord om transaksjonen og om Tellus, som mange har ventet på skulle komme "ut av skapet". Han minner om at selskapet ble etablert på topp i 2012, da markedet var svært dyrt, men at selskapet har klart å holde igjen.

- De har gjort en fantastisk jobb. Det har vært stille rundt dem, men de har kommet som en stjerne. De har hatt tålmodighet. Det skal de ha all ære av, sier han.

Kommersiell direktør Einar Semb i Tellus spøker med at Tellus var det oljeselskapet i verden med best avkastning i 2014; "null komma null".

- Jeg skulle gjerne si at det var iskald beregning hele tiden, men vi har sett på mange ting vi synes har vært dyre, sier Semb til Dagens Næringsliv.

- Riktig verdi

Rystad Energy regner seg frem til at transaksjonen legger til grunn en oljepris på 80 dollar fatet. Det er "riktig verdi, og helt greit" i dagens marked, mener oljekonsulenten, som nå anser nivået som et benchmark i markedet.

- Har man tro på en mye høyere oljepris, da vil man ikke selge. Trenger man kontanter og sier at dette faktisk er en god del bedre enn oljeprisen i dag og en grei exit, så vil man selge. Da har også kjøperne forventning om hva de må betale for å komme seg inn, sier oljetoppen.

- Er det realistisk at alle eiendelene blir solgt?

- Nei, det er mange ting som aldri vil skje fordi man ikke møtes i forventningene. Det er mange mislykkede transaksjoner på norsk sokkel, men noe vil skje fordi man har komplementære behov, noen må redusere kontanteksponeringen sin, og andre har ambisjoner om å komme seg opp og har mandat til å investere, sier Rystad.

For et år siden var oljeprisen i 115 dollar på det høyeste før den knakk, og halverte seg over sommeren. Prisen Tellus nå betaler er derfor betydelig lavere enn den ville ha vært for 12 måneder siden, påpeker Rystad.

- Vi har en klar forventning om at oljeprisen skal opp igjen. Det mener egentlig hele markedet, sier han.

Rosiner, pølser og katter

Rystad mener en vesentlig grunn til at nettopp Tellus nådde opp i kampen om andelene, var at de tok på seg eierandelen i Yme-feltet.

- Hvis Knarr var rosinen i pølsen kan man si at Yme var katta i sekken, humrer oljemannen.

Avtalen viser at det er behov for aktører som Tellus; selskaper som ikke er leteselskaper som de store selskapene på norsk sokkel typisk har vært, påpeker han.

- Vi trenger den typen restbutikk. Vi har manglet litt den typen aktører, sier Rystad.

Han trekker frem Core som et lignende selskap, som begge illustrerer at myndighetene har lykkes med å få en bredere industriell flora på sokkelen, ifølge oljekonsulenten.

- Exxon, Shell eller Statoil ville ikke brukt mye intellektuell kapasitet på disse småfeltene, sier Rystad.

Les også: Gigantkjøp på norsk sokkel kan trigge milliardrush

1.500 må gå i oljeserviceselskap

Asia i dag: Lover å temme japansk gjeldstroll  

SE VIDEO:
- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
 

- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert:

Slik merker topplederne oljesmellen:

Slik merker topplederne oljesmellen
- Når vi ser fremover, ser vi lavt aktivitetsnivå, sier daglig leder Walter Qvam i Kongsberggruppen.
02:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.