Statoil og partnerne har tirsdag levert et tillegg til Plan for utbygging og drift (PUD) i Gullfaks-lisensen til Olje- og energidepartementet for første fase av Shetland/Lista-utviklingen, heter det i en melding tirsdag.

Fase 1 av utvinningen er forventet å gi 18 millioner fat oljeekvivalenter, og vil bidra til en robustgjøring for videre drift av Gullfaks-plattformene i Nordsjøen.

– Vi jobber målrettet for å redusere kostnadene og øke lønnsomheten i våre prosjekter. Ved å utnytte eksisterende infrastruktur klarer vi å realisere nye ressurser til en lavere kostnad. På den måten opprettholder vi lønnsom produksjon og langsiktig aktivitet på norsk sokkel, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutvikling på norsk sokkel.

Utvinningsløsningen er basert på gjenbruk av eksisterende brønner (totalt 15) fra Gullfaks-plattformene og innebærer ingen ny infrastruktur. Dette gir svært god lønnsomhet i prosjektet, ifølge meldingen.

- Videreutvikling av eksisterende felt skaper store verdier for fellesskapet. Dette er den andre utbyggingsplanen jeg mottar for Gullfaks-området på et halvt år. Gullfaks er en suksesshistorie som viser petroleumsnæringens evne til å utnytte eksisterende infrastruktur for å produsere nye ressurser og vilje til å jobbe for økt utvinning. Jeg ser frem til å ta fatt på behandlingen av utbyggingsplanen, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Shetland/Lista har siden 2013 vært produsert under en prøveproduksjonstillatelse. Nå leveres en plan for en mer langsiktig utvikling av disse ressursene. Dette er imidlertid bare første fase av utviklingen.

Shetland/Lista vil bidra med nye verdifulle fat. Investeringskostnadene er estimert til om lag 900 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Songa tar levering av Statoil-rigg

- Hellas har et trumfkort i disse forhandlingene

«Latter» hele veien til banken

Se DNTV: Nå kan du snart kjøpe din egen jetpack

Nå kan du snart kjøpe din egen jetpack
Men prislappen på oppfinnelsen er stiv.
02:03
Publisert: