Det blir ingen inngåelse av en avtale mellom Iran og P5+1-gruppen tirsdag, opplyste stormaktene.

De trenger mer tid, og utsetter forhandlingsfristen med én uke.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets skriver i en oppdatering tirsdag at en avtale innen 9. juli vil kunne skyve på den ventede oppgangen i oljeprisen.

Dette mener hun vil kunne medføre en reduksjon i Brent-snittprisen i 2016 til rundt 70 dollar per fat fra det inneværende estimat på 75 dollar.

Utsatt prisoppgang

Saltvedt skriver videre at det store spørsmålet er hvor raskt Iran vil kunne komme tilbake til markedet med økt produksjon etter en eventuell avtale.

«En ganske rask retur av rundt 800.000 fat per dag av nedstengt produksjon, som kan komme inn sent i 2016, slik vi ser det, vil øke tilbudsoverskuddet i markedet og utsette en eventuell prisoppgang», heter det.

Ifølge JBC, kan Iran i tillegg ha så mange som 70 millioner fat olje og kondensat lagret, fremgår det.

«Dersom disse lagrene er selges, kan iransk olje nå markedet ganske fort etter at sanksjonene blir frigitt og øker press nedover på prisene», skriver Saltvedt.

Venter nedgang

Selv om potensiell løfting av sanksjoner til en viss grad allerede er priset inn i oljemarkedet, forventer Nordea å se en umiddelbar nedgang i de kortsiktige prisene og en betydelig flatere forward-kurve, dersom det blir inngått en avtale.

Saltvedt anser neste tidsfrist for å være 9. juli ettersom Kongressen i USA frem til da vil ha en 30-dagers gjennomgangsperiode for å vurdere en avtale. Etter 9. juli vil Kongressen ha en 60 dager på en slik gjennomgang.

En avtale, med påfølgende press ned på oljeprisen vil også kunne utgjøre en deflasjonsrisiko for Europa, presiserer hun.

Prisen for et fat nordsjøolje ligger tirsdag klokken 18 på 63 dollar. Gjennom hele dagen har prisen svingt fra mellom 61,35 dollar på det laveste og til 63,20 på det dyreste.

 

Les også: Hellas' statsminister med nytt forslag til eurosonen

- Du akkumulerer gjeld hele tiden

Da elevene sorterte eksamenskarakterene alfabetisk etter navn gikk det opp for dem

 

Se også:

Nye super-suv fra Mercedes:

Nye super-suv fra Mercedes
Nye super-suv fra Mercedes
00:25
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.