- Jeg forstår at Det norske oljeselskap er dypt skuffet, ettersom de får en lavere andel enn det som lå til grunn i den forrige avtalen, som de allerede da var misfornøyd med, sier senioranalytiker Kjetil Bakken i meglerhuset Carnegie.

Olje- og energidepartementet har nå besluttet fordelingen i Johan Sverdrup-feltet.

Senioranalytiker i Carnegie, Kjetil Bakken.
Senioranalytiker i Carnegie, Kjetil Bakken. (Foto: Pressebilde)

- Prestisjenederlag

Der kommer det frem at Det norske oljeselskap, der Kjell Inge Røkke er en av eierne, får mindre enn i avtalen selskapet nektet å signere tidligere i år. Det norske oljeselskap får 11,5733 prosent, Lundin Petroleum får 22,6 prosent, Mærsk Oil får 8,44 prosent, Petoro får 17,36 prosent, og Statoil får 40,0267 prosent.

- Økonomisk sett er det ikke dramatisk, men det er helt klart et prestisjenederlag for selskapet, sier Bakken.

Han estimerer at forskjellen på denne avgjørelsen det verdimessig utgjør 1,60 kroner per aksje for selskapet. Nordea Markets anslår en tilsvarende verdi på omtrent 2 kroner per aksje.

- Det er litt overraskende at Det norske får en lavere tildeling enn det so var lagt til grunn i det forrige forslaget, sier oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Nordea Markets.

Tror ikke Det norske straffes

Forslaget som Det norske tidligere valgte å ikke signere, ga Det norske oljeselskap 11,8933 prosent, Lundin Petroleum 22,12 prosent, Maersk Oil 8,12 prosent, Petoro 17,84 prosent, og Statoil 40,0267 prosent.

- Selskapet mener det fortjente en høyere andel enn det som nå er vedtatt, sier Bakken.

Dette er ikke første gang Det norske havner i uenigheter med Olje- og Energidepartementet om Johan Sverdrup-tildelingen. Bakken avviser likevel at tidligere uenigheter er lagt til grunn for tildelingen:

- Jeg tror det ligger en grundig faglig vurdering bak fordelingen. Jeg har ingen tro på at dette handler om å straffe de som klager, sier han.

Les også på DN.no:

Fredriksen fusjonerer Frontline 2012 med Frontline

Clinton har samlet inn 350 millioner

SV over sperregrensen i ny meningsmåling

Se DNTV: Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid

Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
01:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.