Credit Suisse fremhever Statoil som sitt «top underperform»-valg innen oljesektoren fremover. Også UBS anser aksjen for å være blant de minst foretrukne.

Det fremgår av oppdateringer fra meglerhusene torsdag.

Analytikerne i Credit Suisse viser til at Statoil er mer direkte avhengig av oljeprisen enn konkurrentene ettersom selskapet er mer eksponert for mot oppstrømvirksomhet enn disse.

I tillegg har Statoil en høyere andel av produksjonen i områder med høye kostnader og høye skatter.

«Uten fordelene av en defensiv nedstrømvirksomhet har selskapet en klar ulempe», heter det.

Videre fremheves det Credit Suisse-analytikerne anser for å være en ubalansert kontantstrøm gjennom den inneværende nedgangsperioden.

«Dette er vår største bekymring. Uten vesentlige kutt i investeringsprogrammet og et ambisiøst program for salg av eiendeler, kan selskapet bryte sitt gjeldsgrad-mål i 2016, ifølge våre tall», heter det.

«Denne mangelen på finansielt spillerom setter utbyttepolitikken i fare i fravær av en rask oppgang oljeprisen», skriver Credit Suisse.

I en oppdatering oppjusterer UBS eps-estimatene for oljeselskapene de dekker med i gjennomsnitt 11 prosent for 2015 etter å ha oppdatert sine estimater for oljepris, valutakurs og raffinering for 2015, 2016 og 2017.

Meglerhuset ser nå en Brent-pris på 59,7 dollar pr fat i gjennomsnitt for 2015 (58,54) og holder estimatet uendret på 70 dollar pr fat i 2016 og 75 dollar i 2017.

UBS høyner med det eps-estimatene på Statoil for 2015, 2016 og 2017 med henholdsvis 1,8, 1,2 og 2,7 prosent, og skriver at aksjen er blant de minst foretrukne innen sektoren.

Meglerhuset mener at sesongmessig svak produksjon ikke vil bli veid opp for av høyere oljepris, og ser et nettoresultat på 6.043 millioner kroner i andre kvartal 2015, mot 9.900 millioner i samme kvartal 2014.

UBS høyner kursmålet på Statoil-aksjen til 145 kroner fra 135 og gjentar hold-anbefalingen på aksjen. Også Credit Suisse har et kursmål på 145 kroner på aksjen.

Les mer:

- Helt klart et prestisjenederlag

Fredriksen fusjonerer Frontline 2012 med Frontline

ESB utvider oppkjøpsprogram

Se DNtv:

Hvordan grekerne stemme søndag
Hvordan grekerne stemme søndag
01:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.