Prisene på oljekontrakter stiger videre fredag morgen, og er på sine høyeste nivåer på en uke.

Prisene i nordsjøoljen Brent og i den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate er henholdsvis 72 cent og 47 cent høyere per fat enn de var da Oslo Børs stengte torsdag.

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI har det seneste døgnet økt med ytterligere 48 cent, slik at Brent-premien fredag morgen er på 5,87 dollar pr fat.

Ser mørkt ut for atomfrist

Prisoppgangen i oljemarkedet kommer på et tidspunkt hvor det ser ut til at Iran og verdensmaktene nok en gang vil mislykkes i å nå tidsfristen for en atomavtale som kan gjøre slutt på sanksjoner mot den betydelige oljeprodusenten, skriver Bloomberg News.

Ledende forhandlere sier at det er for sent å nå en avtale innen fredag morgen i Wien, som er siste sjanse for å kvalifisere for en 30-dagers granskingsperiode i USAs kongress.

- Iran må ta beslutningen om landet vil trekke seg, eller komme tilbake til forhandlingsbordet, sier Jonathan Barratt, investeringssjef i Ayers Alliance Securities i Sydney, til nyhetstjenesten.

Han fremholder at det vil bli økt tilgang på olje dersom det kommer til en avtale.

- Olje vil trolig bli gjenstand for sidelengs handel inntil støvet legger seg, så jeg tror dette nivået vil holde seg en stund, sier Barratt.

Oppgang skyldes «gjenvunnet tillit»

Med den seneste tidens prisoppgang, er oljemarkedet i ferd med å utligne ukens betydelig svekkelse, som ble utløst av fallet på børsene i Kina og uroen rundt gjeldskrisen i Hellas.

Analytiker Tim Evans i Citi Futures sier i et kundenotat at «markedet kan ha gjenvunnet noe av den tilliten som gikk tapt i det seneste prisfallet, men vi ser ingen fundamental støtte for noen oppgang», skriver The Wall Street Journal.

Oversikt over oljeprisene fredag:

  • WTI 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres til 53,24 dollar per fat fredag morgen, opp 46 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,13 dollar til 52,78 dollar fatet.
  • Da Oslo Børs stengte torsdag, lå WTI-prisen på om lag 52,77 dollar per fat.
  • Brent 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres til 59,11 dollar per fat fredag morgen, opp 50 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,56 dollar til 58,61 dollar fatet.
  • Prisen lå på om lag 58,39 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.
  • Brent spot for umiddelbar levering noteres fredag morgen til 59,08 dollar per fat, opp 63 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble styrket med 1,23 dollar til 58,45 dollar per fat.

Les også på DN.no:

Hellas går med på kutt i bytte mot nye krisemidler

Iran: Stormaktene har endret forhandlingsposisjon

Hackere stjal opplysninger om 21 millioner amerikanere

Se DNTV: Gir råd om ski og oljepris

Gir råd om ski og oljepris
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.