I mer enn 40 år har USA hatt begrensninger som har gjort utstrakt eksport av råolje fra landet umulig.

Nå kan et forslag om å oppheve disse bli fremmet i Representantenes Hus etter august-pausen, ifølge leder Fred Upton i energi- og handelskomiteen i Representantenes hus. Det skriver Bloomberg BNA onsdag.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sier til DN at han er helt sikker på at en slik oppheving av eksportbegrensningene i USA kommer, men antagelig ikke så lenge Barack Obama er president i landet.

- Vi har tatt utgangspunkt i at det blir eksport fra 2017. Dette er ikke en sak Obama vil ha som sin arv, tror Kjus.

Ansett som tjeneste

Oljeanalytikeren mener en oppheving av reglene som ble innført på 70-tallet vil bli sett på som «en tjeneste» til de store oljeselskapene, såkalt «Big Oil».

Det vil neppe Obama assosieres med, tror Kjus som vanskelige kan se at den sittende presidenten vil slippe forslaget gjennom.

- Han vil nok helst etterlate seg en arv i forhold til miljøspørsmål, Iran-avtalen og helsereformen. Men at det kommer med en ny president er jeg temmelig sikker på, forklarer DNB-analytikeren.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er enig.

USA åpnet i fjor opp for økt eksport av såkalte «light condensates». Dette anser hun som første skrittet i en prosess mot økt eksport av også råolje.

- Dette har nok ikke vært noen kjernesak for Obama, men spørsmålet blir garantert debattert i forkant av presidentvalget i 2016, sier hun til DN og legger til at det er «pussig» om ikke begrensningene oppheves.

- Lagrene er rekordhøye nå fordi det ikke er nok raffinerikapasitet til å godtgjøre seg av all skiferoljen, sier hun.

Prisendring

Blir det fri eksport av amerikansk olje, vil det hovedsakelig påvirke shippingsektoren, tror Kjus. Dette fordi andelen bruttostrømmer øker hvis USA både eksporterer og importerer.

- Det er positivt for shippingsektoren.

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.
Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

For oljeprisen vil det imidlertid ikke ha like mye å si, mener Kjus. Både han og Saltvedt tror på økning i prisen for amerikansk referanseolje, mens prisen for nordsjøoljen Brent vil falle.

I dag er differansen mellom disse rundt syv dollar. Starter USA eksport av råolje, vil differansen sannsynligvis synke med rundt fem dollar, tror Kjus.

- En paritetspris ville nok vært på rundt tre dollar i favør nordsjøolje, sier DNB-analytikeren.

- Brentprisen vil kanskje kunne gå ned 2-3 dollar. Det er ganske mye for en gjennomsnittspris som skal holde seg en stund, legger Saltvedt i Nordea til.

Lettere tilgang

I tillegg til mindre prisdifferanse, vil raffineriindustrien få større fleksibilitet.

Europeiske raffinører vil kunne nyte godt av muligheten til å bruke amerikansk olje, mens de amerikanske vil miste en del av fordelene de har i dag, tror Kjus.

- De amerikanske vil fortsatt ha en strukturell fordel fordi de europeiske vil slite med høyere kostnader ettersom de spiser av råoljelasset for å drive raffineriene. De amerikanske har i økende grad tatt i bruk naturgass, forklarer DNB-analytikeren.

Han tror også produsenter i Vest-Afrika kan komme til å møte mer konkurranse i det internasjonale eksportmarkedet, mens Midtøsten vil være mer eller mindre uberørt.

- Totalt sett er det negativt for nordsjøolje i form av at det blir enklere flyt og lettere tilgang på Brent-lignende olje, oppsummerer Kjus.

 

Les også: - Dette er nødt til å bekymre markedet

Oljejubel i Sverige

Statoil fant gass i Nordsjøen

 

Se også:

Velg riktig vin til sommerens reker:

Velg riktig vin til sommerens reker
Det er lite som piffer opp ferieslappe kropper like mye som smaken av nykokte reker under en sommervarm himmel. Enda bedre blir det med riktig vin i glasset.
02:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.