Grunnleggeren av selskapet PIRA Energy Group, Gary Ross, var den som først spådde en nedgang i oljeprisene. Nå tror han imidlertid at prisene vil snu igjen, skriver Bloomberg News.

Ifølge «oljeguruen» Ross, som Bloomberg kaller ham, vil oljeprisene komme opp til 100 dollar per fat i løpet av de fem kommende årene.

«Ikke bærekraftige»

Han peker på at oljemarkedet ikke er preget av et så stort tilbudsoverskudd som mange tror. I tillegg mener han produksjonsskapasiteten er begrenset, siden Saudi Arabia pumper opp all oljen de kan og må bore i nye områder for å øke produksjonen.

- De nåværende prisene er ikke bærekraftige. Det er vanskelig å se for seg at prisene ikke vil komme opp til 100 dollar per fat i løpet av de neste fem årene, sa han i et intervju i London mandag.

Ross' oljeprisprognoser står i strid med flere analytikeres spådommer for oljemarkedet fremover. Mange legger til grunn at oljeprisen skal holde seg lav lenge. Fredag ettermiddag ligger Brent-prisen på 56,38 dollar fatet.

Økt tilbud

Etter at en atom-avtale med Iran og de fem sikkerhetsrådsmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, samt Tyskland kom på plass i forrige uke, spår flere analytikere at tilbudet av olje blir større ettersom Iran øker sin produksjon.

Ifølge senioranalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets kan Iran-avtalen føre til at 45 millioner fat olje sendes i markedet.

- Investeringene i Irans oljesektor har kommet raskere enn mange hadde trodd. Men jeg tror ikke Iran har potensialet til å øke produksjonen med mer enn 800.000 fat per dag. Skal de få til det, vil det ikke skje før jul, sa hun til DN for rundt to uker siden.

Underinvestert

Også oljenanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets peker på at Iran har store ressurser og at landet har underinvestert i årevis.

- Nå kommer de til å tiltrekke seg så mye kapital de klarer ved å tilby bedre kontraktsbetingelser enn det de hadde forrige gang vestlige selskaper var inne, sa oljeanalytiker Kjus til DN etter at Iran-avtalen ble kjent.

Nær bunnen

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror imidlertid at oljeprisen er nær bunnen av et prisnivå.

- I USA er etterspørselen etter bensin svært sterk og vi er midt inne i den amerikanske kjøresesongen. Etterspørselen etter olje vil holde seg strek i hele 2015. I tillegg ser vi første tegn til at produksjonen av skiferolje er i ferd med å flate ut, eller kan falle noe, sa Schieldrop til DN i forrige uke.

Han holder foreløpig fast ved et oljeprisanslag på 70 dollar fatet neste år.

- Det kan hende at jeg justerer noe ned på grunn av avtalen med Iran. Det mest interessante fremover er utviklingen i konsumet, og om det vil ta unna for økt tilbud fra blant annet Iran neste år, sier Schieldrop.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Frontline dro Oslo Børs opp

- Det har vært en tøff prosess

- Den lave oljeprisen har bidratt til økt etterspørsel

Se DNTV: Slik merker topplederne oljesmellen

Slik merker topplederne oljesmellen
- Når vi ser fremover, ser vi lavt aktivitetsnivå, sier daglig leder Walter Qvam i Kongsberggruppen.
02:57
Publisert: