Oljeselskapet Statoil la tirsdag frem et justert driftsresultat på 22,4 milliarder kroner før skatt. Det er bedre enn ventet, men omtrent 10 milliarder kroner lavere enn i fjor.

Statoil er opp 3,3 prosent etter åpning på Oslo Børs. Analytikerne omtaler Statoils rapport for andre kvartal som klart bedre enn ventet på en rekke områder og flere meglerhus venter å oppjustere estimatene noe for 2015.

Det fremgår av oppdateringer fra Morgan Stanley, Citi, Handelsbanken Capital Markets, DNB Markets, Swedbank, Bank of America Merrill Lynch og Société Générale tirsdag.

- Bedre enn ventet

Meglerhuset Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at «Statoil leverte et bedre resultat enn mange analytikere hadde ventet.», og er positiv til Statoils produksjon, som har økt i andre kvartal i år.

Statoil leverte et justert driftsresultat på22,4 milliarder kroner før skatt, mens det var ventet 19,5 milliarder.

Salgene av Shah Deniz-prosjektet i Aserbajdsjan og South Caucasus-rørledningen ga Statoil en gevinst på 12,3 milliarder kroner, og selskapet fikk derfor et drifstresultat på 31,5 milliarder kroner i kvartalet, mot ventede 20,8 milliarder.

Positiv til utbytte, negativ til kontantstrøm

Storbanken Bank of America Merrill Lynch trekker frem at utbytte opprettholdes på samme nivå som tidligere, men vektlegger at den frie kontantstrømmen var svak. Banken at aksjen vil åpne opp to prosent.

Selskapet foreslår et kvartalsutbytte på 1,80 kroner per aksje, som ventet på forhånd.  Et utbytte på 1,8 kroner per aksje i kvartalet tilsvarer 23 milliarder kroner til aksjonærene på årsbasis, og Statoil har lovet å holde oppe de kvartalsvise utbytteutbetalingene i år, og indikert at selskapet også kan klare det til neste år med en oljepris på 60 dollar fatet. Tirsdag ligger oljeprisen rundt 53 dollar fatet.

I første halvår 2015 var kontantstrøm fra driften 48,0 milliarderkroner.

Anbefaler aksjen

Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley skriver i en oppdatering etter fremleggelsen at Statoil gjennomgående slår deres forventninger «moderat». Investeringsbanken har en «overweight»-anbefaling på aksjen.

- Justert nettoresultat var 22 prosent over konsensus, mens driftsresultatet var 15 prosent bedre, med styrke på tvers av alle divisjoner, skriver Morgan Stanley.

Statoil-sjef Eldar Sætre kaller det en «lovende utvikling» for selskapet under dagens kvartalspresentasjon.

Positive til investeringskutt

Den franske storbanken Société Générale har en hold-anbefaling på aksjen med kursmål på 155 kroner. Citi gjentar kjøpsanbefalingen på Statoil-aksjen med kursmål 160 kroner og gjentar sitt poeng fra 16. juli da aksjen ble oppgradert til kjøp om at de mener markedet undervurderer de dype endringene som finner sted i selskapet.

DNB Markets venter å oppjustere eps-estimatene for 2016 med to prosent, og har en hold-anbefaling på aksjen med kursmål 145 kroner.

- Vi venter i utgangspunktet at fleksibiliteten i selskapets balanse vil være tilstrekkelig til å opprettholde et flatt utbytte også for 2016, skriver DNB Markets.

Meglerhuset fremhever også at det er positivt med en reduksjon organiske investeringer i 2015 til rundt 17,5 milliarder dollar i 2015, fra tidligere 18 milliarder dollar.

Spår «dempet entusiasme»

Handelsbanken Capital Markets deler DNB Markets' syn på investeringsnedgangen, og ventet en positiv reaksjon etter rapporten.

Meglerhuset ser noen positive estimatjusteringer, men skriver samtidig at «så lenge oljeprisen er ned med 17 prosent etter andre kvartal, er det sannsynlig at entusiasmen vil bli dempet, det samme med de positive estimatrevisjonene».

Swedbank vil mest sannsynlig holde på nøytral-anbefalingen på Statoil, fremgår det av en oppdatering tirsdag.

- Det sterke underliggende resultatet ble drevet av MMP-segmentet (markedsføring, midtstrøm og prosessering) og vi ser noen tegn til lavere underliggende driftskostnader for oppstrømdivisjonene, skriver Swedbank, som ser en oppside på fem prosent for eps-estimatet for 2015.

Les også på DN.no:

Børsene i Kina stuper videre  

Oljeprisen fortsetter å falle

- Et spillekasino som har gått amok

Se DNTV:

Kjemper for skatteparadis i Europa

Kjemper for skatteparadis i Europa
På en liten flekk land mellom Serbia og Kroatia drømmer noen om å skape sitt liberalistiske paradis.
01:50
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.