De kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) kunngjorde mandag at de vil starte å gjøre månedlige betalinger til oljeselskapene i regionen fra september.

Det er en potensiell «game changer» for DNO, ifølge analytikerne Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank og Torbjørn Sønneland Håland i Fearnley Securities.

Sveen-Nilsen understreker at det fortsatt er uklart om det dreier som om betaling for oljeeksportene eller det lokale salget i irakisk Kurdistan, og at det derfor fortsatt er vesentlig usikkerhet rundt hvordan utfallet av situasjonen faktisk blir.

Swedbank-analytikeren anslår et P/E-forhold basert på 2016-estimatene på åtte ganger ved eksportbetalinger på 50 prosent, og en 2016-P/E på 2-3 ganger ved eksportbetalinger på mer urealistiske 100 prosent.

Hvis KRG begynner å betale for den løpende eksporten, ser Sveen-Nilsen mulighet for at de også vil starte å betale oljeselskapene det som skyldes for tidligere produksjon.

Har slitt

For DNOs del, estimerer Swedbank denne gjelden til 700-750 millioner dollar, eller rundt 5,30 kroner pr aksje. Dette er ikke bokført av DNO, og er ikke med i Swedbanks estimater.

«Til tross for veldig utfordrende kortidsutsikter, mener vi den nåværende aksjekursen tilbyr et attraktivt inngangspunkt for langsiktige investorer. Selv om full eksport til internasjonale priser virker å være langt unna, mener vi at det er fair å tildele noe verdi til oppsidepotensialet relatert til eksporter, etter de seneste ryktene», skriver Sveen-Nilsen.

Swedbank gjentar sin kjøpsanbefaling på DNO, med kursmål 15 kroner pr aksje.

Sveen-Nilsens syn støttes av Fearnleys Håland, som også bruker «game changer» for å beskrive potensialet for DNO og de andre oljeselskapene i regionen.

- KRG har hatt som intensjon å betale oljeselskapene helt siden avtalen mellom KRG og Bagdad ble inngått i fjor, men har slitt med finansieringen grunnet lav oljepris og mangelfulle budsjettoverføringer fra Bagdad. Dette er imidlertid i ferd med å bedre seg ettersom KRG har økt eksporten betydelig siste halvår samtidig som de nå har gått tilbake til å selge oljen uavhengig av SOMO, sier Håland til TDN Finans, og legger til:

- Dette bidrar til å øke sannsynligheten for at de faktisk vil kunne betale oljeselskapene for eksport fremover, men det gjenstår å se hvor store disse betalingene vil være, konkluderer han.

Aksjen stiger

DNO-aksjen stiger imidlertid over 20 prosent intradag, etter de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) meldte at de vil starte å gjøre månedlige betalinger til de internasjonale oljeselskapene i regionen for den løpende produksjonen. Samtidig sa KRG at de fra «tidlig 2016» vil starte å kompensere oljeselskapene for tidligere produksjon.

Mangelen på en fast betalingsmekanisme fra KRG til oljeselskapene i regionen har i lengre tid blant analytikerne vært fremholdt som hovedrisikoen for aksjen, og at en etablering av dette vil være nøkkelen til å utløse verdien i selskapet.

DNO-aksjen stiger 16,5 prosent til 8,850 kroner, omsatt for 154 millioner kroner, som er fjerde mest på Oslo Børs.

 

Les også: Solgt 650.000 kroner over prisantydning - før visning

Har kun timer igjen for å unngå statsbankerott

NHO-kåring: Dette er Norges beste kommune

 

Se også:

Morgendagens konsertmestre:

Morgendagens konsertmestere
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.