Statnett foreslår i en utredning til Olje- og energidepartementet ny kraftledning ut mot Karmøy. Bakgrunnen for forslaget er at det må mer strøm til Haugalandet for å forsyne den planlagte industriutviklingen.

Det melder Statnett tirsdag.

«Hydro planlegger en ny aluminiumfabrikk på Karmøy, Utsirahøyden skal forsynes med kraft fra land fra Kårstø, og i tillegg finnes det andre planer for nærings- og industriutvikling i regionen. Dersom alle aktuelle planer realiseres, vil kraftforbruket i denne regionen mer enn dobles», heter det.

Statnett opplyser at det begrenset kapasitet i sentralnettet i området. Dersom Hydro beslutter å bygge et nytt fullskala aluminumsverk på Karmøy, blir det i tillegg nødvendig å gjøre omfattende tiltak for få et skikkelig løft i kapasiteten.

- Vi har i flere måneder vært i dialog med lokale myndigheter og interessenter for å kartlegge hvilke muligheter det er for å forsyne denne forbruksøkningen. I utredningen som er overlevert departementet, har vi sett på alternativer på produksjons- og forbrukssiden, tiltak i driften og i sentralnettet, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

For å opprettholde forsyningssikkerheten samtidig som det økende kraftbehovet dekkes, mener Statnett det er nødvendig forsterke sentralnettet.

Det er Olje- og energidepartementet som etter en høringsrunde avgjør hvilket alternativ Statnett skal ta videre.

- Vi mener en ny ledning kan bygges uten å beslaglegge en helt ny trasé, og vi anser dette som den beste løsningen for å gi en sikker forsyning av det økte kraftbehovet, sier Håkon Borgen.

Statnett begrunner det i at en ny ledning vil være det sikreste, raskeste og mest kostnadseffektive alternativet. Bygging av en ny ledning kan dessuten gi nyttevirkninger i regionalnettet. En oppgradering av de eksisterende ledningene ut til Karmøy vil medføre utkoblinger av dagens ledninger, ta lenger tid, og bli vesentlig dyrere. Dette konseptet vil mest sannsynlig forsinke oppstarten av den planlagte forbruksøkningen, heter det.

 

Les også: - Vi er inne i den verste stormen

Oppløst oljegigant skaper milliardkonflikt mellom USA og Russland

Boligbyggerne: Dette er «landets 10 verste boligkommuner»

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Enhver bilimportørs store, våte drøm:

-Enhver bilimportørs store, våte drøm
Opels nye Astra hadde i dag snikpremiere i Norge.
02:09
Publisert: