Oljeprisen skal opp de neste to årene - men ikke mye, ifølge ferske estimater fra DNB Markets.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sier til DN at han ser for seg en «L»-formet utvikling i oljeprisen.

- De 100-120 dollarene faller ned til 60-80, og der blir de, tror Kjus.

Mandag publiserer han oljerapporten med det fengende navnet «It´s the supply side, stupid», med en klar referanse til markedet som nå nærmest flyter over av olje. Her slår Kjus fast: «Festen er over».

I rapporten fremkommer det at landets største bank kutter forventingene til oljeprisen med ti dollar fatet frem mot 2017.

I januar trodde DNB en oljepris på 74 dollar fatet var realistisk i andre halvdel av 2015. Dette nedjusteres nå til 58 dollar per fat, hvorav 55 dollar i årets tredje kvartal og 60 dollar i fjerde kvartal.

«Det er også vanskelig å finne nok argumenter for å beholde estimatet på 75 dollar fatet i 2016 og 80 dollar fatet i 2017», skriver Kjus i oppdateringen.

Dermed venter han nå en oljepris på henholdsvis 65 og 70 dollar fatet i 2016 og 2017.

Ingen lyspunkter

Dette ligger et godt stykke under Nordea Markets og oljeanalytiker Thina Saltvedts forventinger, som ser en oljepris på 64 dollar fatet i årets andre halvdel.

For 2016 venter Nordea en gjennomsnittlig oljepris på 67 dollar per fat i første kvartal, 70 dollar i andre, 73 dollar i tredje og 76 dollar i fjerde kvartal.

Kjus i DNB forklarer hvorfor han har tatt såpass kraftig i i nedjusteringen, sammenlignet med dette.

- Vi klarer ikke finne lyspunkter i balansen for tilbud og etterspørsel før langt inn i neste år. Nå er vi på et nivå hvor det vil ta tid å bli kvitt overtilbudet i markedet, sier han.

DNB har riktignok et mer optimistisk syn på etterspørselsveksten enn Det internasjonale energibyrået (IEA), med 1,6 millioner fat per dag.

- Men det hjelper ikke. Etterspørselsveksten er sterk, men tilbudssiden er enda sterkere, forklarer Kjus.

Han har ingen tro på Opec-kutt fremover og ser vekst i både Irak og ikke minst Iran - som igjen vil entre oljemarkedet etter flere år med politiske sanksjoner.

Bedre for produsenter

Oljeanalytikeren tror dermed norske oljeleverandører vil fortsette å slite fremover, mye på grunn av usikkerhet i oljemarkedet.

- Det spiller nesten ingen rolle om prisen hopper 15-20 dollar, hvis ikke den stabiliserer seg. Volatiliteten er også skadelig. Selv med prisoppgang på 10-15 dollar fatet, blir det nærmest like surt i investeringsklimaet. Det betyr at det kommer til å fortsette å være utrolig tungt å være oljeleverandør, mener Kjus.

For norske oljeprodusenter kan tilværelsen bli noe enklere.

- For hver eneste dollar prisen kommer opp, tjener produsentene penger. Samtidig er de i ferd med å få kostnadene ned. Oljeselskapene som har tatt kontroll på kontantstrømmen sin, vil kunne prestere ganske bra, mener Kjus.

Påvirker rentesettingen

Men det er ikke bare kontantstrømmer i næringslivet at oljeprisen og de ferske estimatene vil slå inn.

Også private husholdninger vil kunne kjenne prispresset i oljemarkedet ytterligere. Dette fordi DNB vil legge de nye oljeprisestimatene til grunn for beregninger som egen rentesetting.

- Disse tallene går inn i modellene til DNB og beregning av forventinger til arbeidsledighet, boligmarkedet, vårt syn på rentesetting, norske kronekurser - alle de store faktorene, forklarer Kjus og legger til:

- Prisene er nedjustert ti dollar, så det får en effekt.

Stor usikkerhet

DNB-analytikeren er imidlertid mer usikker på utviklingen i oljeprisen nå enn tidligere. Dette fordi andelen av såkalte «missing barrels» (tilbudsoverskuddet i markedet øker, men det kommer ikke frem i rapportene om lagersituasjonen) har skutt markant i været, ifølge statistikk fra IEA.

- Usikkerheten er ekstremt stor. I andre kvartal er det mismatch mellom rapporterte data, sier Kjus og refererer til utregninger i rapporten.

Ifølge OECD utgjør lagerbygg i oljemarkedet 1,44 millioner fat per dag. IEA rapporterer derimot at denne var på 3,3 millioner i årets andre kvartal.

«Kanskje er dette et argument for at etterspørselen var mye sterkere enn det som ble rapportert», spekulerer Kjus.

SE DNtv: Kinesiske turister hamstrer luksus i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.