Prisene på oljekontrakter svekkes fredag morgen ytterligere. Produksjonskutt oppfattes som eneste håp for bedring, og er ifølge enkelte aktører uunngåelig.

Kontrakter i nordsjøoljen Brent handles rundt en halv dollar lavere enn da Oslo Børs stengte torsdag. Samtidig er prisen i morgentimene rundt 51 cent under årets laveste sluttnotering, på 46,59 dollar pr fat fra 13. januar.

Produksjon

Oljeproduksjonen i USA steg i juli med 8,8 prosent til 9,52 millioner fat pr dag, sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute. Samtidig opprettholder Opec-landene sin høye oljeproduksjon.

-Dette overskuddet på tilbudssiden er ikke noe som etterspørselen kommer til å vokse inn i med det første. For at vi skal unngå nedadgående press på oljeprisene, må det komme fra produksjonskutt, sier Ric Spooner, sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News.

Analysesjef Anthony Starkey i Platts-selskapet Bentek Energy mener at spekulasjonene om priser på WTI-olje helt nede i 30 dollar ikke kan utelukkes, men han mener at dette i så fall vil være et kortvarig fenomen.

«Allerede på dagens nivåer, tvinger oljeprisene frem produksjonskutt i en ikke alt for fjern fremtid. Markedet trenger ikke betydelig lavere priser for å avskrekke ytterligere investeringer i leting og produksjon, noe som innebærer at det kommer en produksjonsnedgang på naturlig vis», skriver Bentek Energy i et kundenotat.

Inngåtte prissikringsavtaker er ifølge Bentek trolig en av de viktigste grunnene til at produksjonen i USA holdes oppe.

«Når vi går inn i 2016 med færre sikringsavtaler på plass, og med dyrere kapital for lete- og produksjonssektoren, vil det manifestere seg i redusert produksjonsvekst, noe som begynner å hjelpe markedet til å finne tilbake til en balanse», heter det i notatet.

Bentek Energy fremholder at et globalt makro-/resesjonssjokk vil kunne gi ytterligere nedsiderisiko for prisene, men sier at et slikt sjokk ville måtte være meget omfattende for å få noen effekt av betydning.

Prisene

Prisdifferansen mellom Brent og WTI er det seneste døgnet redusert med 72 cent, slik at Brent-premien fredag morgen er på 5,24 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som fra og med i dag er oktober-kontrakten, noteres til 40,84 dollar pr fat fredag morgen, ned 48 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 5 cent til 41,32 dollar fatet.

September-kontrakten, som forfalt torsdag, steg 34 cent til 41,14 dollar pr fat. Da Oslo Børs stengte torsdag, lå WTI-prisen på om lag 40,79 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, handles for 46,08 dollar pr fat fredag morgen, ned 54 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 55 cent til 46,61 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 46,68 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres fredag morgen til 46,02 dollar pr fat, ned 19 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble svekket med 65 cent til 46,21 dollar pr fat.


Les også:
Bratt børsfall i Asia
DNB fjernet gebyr på fem timer
Ferierte på luksusyacht - nå krever Venstre større åpenhet om de kongeliges økonomi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.