Barack Obama vil sette klima på agendaen med Alaska som kulisse.

– Det som skjer i Alaska, er ikke bare en forsmak på hva resten av oss vil oppleve hvis vi ikke handler. Det er en vekker for oss. Alarmklokkene ringer, sier Obama.

Den amerikanske presidenten kommer med uttalelsen i en høystemt video som er lagt ut på nettet i forkant av hans store besøk i Alaska. Obama vil først delta på en stor klimakonferanse i Anchorage mandag, før han reiser videre til flere utkantsteder for å snakke med lokalbefolkningen.

Der vil han møte mennesker som er hardt rammet av de raske klimaendringene i nord. For mange alaskere er det likevel et annet problem som er mer akutt – krisen i oljenæringen.

Oljeavhengig økonomi

Alaskas guvernør Bill Walker har gjort det klart at delstaten står foran smertefulle budsjettkutt i tida som kommer.

Alaska har nå et budsjettunderskudd på over 3,6 milliarder dollar, tilsvarende nærmere 30 milliarder kroner. Hver eneste dag må delstaten tappe sparekontoen for 10 millioner dollar for å dekke gapet, som i hovedsak skyldes det store fallet i oljeprisen siden i fjor.

Samtidig er en hard dragkamp i gang om åpning av nye områder i Alaska for oljevirksomhet.

Shell har nylig fått tillatelse til å gjenoppta leteboringen i Tsjuktsjerhavet nordvest for Alaska, til miljøbevegelsens store frustrasjon. Men Obama har også vernet oljerike områder i delstaten, noe som har fått republikanske politikere til å rase.

Overformynderi

Dan Sullivan, den ene av Alaskas to senatorer, skriver i avisa Alaska Dispatch News at han håper Alaska ikke bare blir en dekorativ snøkule som Obama kan riste på. Altfor ofte er Alaska bare en lekeplass for utenforstående, advarer han.

Sullivan anklager Obama for å påføre USAs og Alaskas økonomi alvorlig skade når han «låser» betydelige naturressurser gjennom sine vedtak om vern.

Samtidig reagerer han på det han mener er overformynderi fra Washingtons side, og det utenfor Kongressens kontroll. Den bekymringen deler han med Don Young, som er Alaskas eneste medlem i Representantenes hus. Alaska må ikke bli en scene for bedrevitere og miljøvernere, advarer han. Alaska må få bestemme over seg selv.

Varmes opp i dobbelt tempo

Utenriksminister Børge Brende (H), som selv vil ha en framtredende rolle under klimakonferansen i Anchorage på mandag, mener derimot at Obama har rett i sitt budskap om at Arktis er en varsellampe.

– Klimaendringene skjer raskere i Arktis enn på noen annen del av kloden. Temperaturen stiger dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, sier Brende til NTB.

Han tror Obamas besøk i Alaska er en viktig mulighet til å illustrere alvoret i klimaendringene tydeligere for verdenssamfunnet.

– Når land som USA og Norge, som har egne olje- og gassressurser, faktisk er villige til å sette klima øverst, viser det at vi tar dette på alvor, sier Brende. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.