Etter en årrekke med Statoil som største kunde, har det lille teknologiselskapet Vissim i Horten fått fornyet tillit. For kort tid siden signerte selskapene en kontrakt på fire pluss ti år som vil gi selskapet en inntekt på 15 millioner kroner i året. Totalt kan kontrakten være på 210 millioner kroner. Selskapet skal levere systemer for havovervåkning og beredskap for Statoils rigger i Nordsjøen.

Selskapet fikk også overvåkningkontrakten for Johan Sverdrup-plattformen tidligere i sommer.

– Jeg har signert mange kontrakter i årenes løp, men svært sjelden en kontrakt med en slik varighet, sier styreleder Ditlef De Vibe som tidliegre var direktør for Christian Sveaas-eide Kistefos.

 

Ikke som planlagt
Vissim har utviklet teknologi og tjenester knyttet til overvåkning av havområdene offshore. Det inkluderer antikollisjonssystemer og radarteknologi som kan avdekke oljeutslipp. Selskapet har både BP, Talisman, Shell, Transocean, Odfjell og Diamond Offshore på kundelisten, og driver også med havovervåking utenfor kysten av en rekke andre land, blant annet i Asia.

I 2011 betalte Skagerak Venture Capital (eier nå 43,7 prosent) og tidligere Kistefos-direktør Ditlef de Vibe (eier 8,6 prosent) 35 millioner kroner da de kjøpte seg inn i selskapet. Den gangen, for snaut fire år siden, lovet De Vibe en omsetning på 100 millioner i 2011 og 400 millioner etter fire år.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det ikke har materialisert seg slik vi håpet og trodde den gangen. Men vi passerte 100 millioner for første gang ifjor. En forklaring er at vi i dag har lagt mer vekt på software og tjenester enn vi gjorde i 2011. Det betyr også at kontraktene for Vissims del blir mindre, sier De Vibe.

 

Flyttet arbeidsplasser
Kraftig kutt i oljeselskapenes og operatørenes investeringsbudsjetter, gjør også at markedet er blitt langt tøffere.

– I dag er det blitt slik at dersom du som underleverandør ikke kan bidra til at operatørene kan få en mer effektiv produksjon, ja da havner du bak i køen. Det er dette oljeselskapene er villige til å bruke penger på i slike tider som vi har nå. Og kostnadskravene har gjort at vi har valgt å flytte mye av vår support- og utviklingsavdeling til Slovakia der vi nå har 20 ansatte. Dermed kan vi opprettholde kapasiteten samtidig som kostnadene er redusert med nesten en tredjedel, sier De Vibe.

Selskapet har nå 20 ansatte i Slovakia og har samtidig redusert staben i Norge.  

– Det er tøffe tider overalt. Men det betyr ikke at det ikke finnes muligheter. Vi er med i flere anbudsrunder, blant annet i Asia. Og så har vi altså den nye kontrakten med Statoil i bunnen som gir oss en sikker inntekt i mange år fremover. Den kontrakten, samt en kontrakt vi inngikk med BP i Aserbajdsjan ifjor, viser også at vi har gode løsninger og er godt posisjonert, sier han.

 

Les også:

Oljeprisen stiger kraftig
Her kutter NOV 900 ansatte

– Blitt både trangere og dyrere dnPlus

Se DNtv: Birken er en fin slankekur

Birken er en fin slankekur
Kjetil Andre Aamot bruker Birken som slankekur
00:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.