Til tross for tirsdagens nedgang, ligger prisene på nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI henholdsvis 4,2 dollar og 3,4 dollar høyere enn de gjorde da Oslo Børs stengte mandag.

Mandagens oppgang kom etter at Opec sa at organisasjonen er beredt til å snakke med andre globale oljeprodusenter for å oppnå «fair og fornuftige priser», og etter at amerikanske myndigheter reduserte sine anslag for innenlandsk oljeproduksjon, skriver Bloomberg News.

- Markedet snudde på to nyhetsmeldinger. EIA reduserte sine oljeproduksjonsanslag, og Opec sa at man er beredt til å snakke med andre om produksjonskutt, sier Phil Flynn, senioranalytiker i Price Futures Group i Chicago, til nyhetstjenesten.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Steget med 20 prosent

WTI-kontrakten steg i løpet av de tre seneste handelsdagene i New York med 27 prosent. Dette er den kraftigste oppgangen siden august 1990, da Irak invaderte Kuwait.

Både WTI og Brent har steget med over 20 prosent siden bunnoteringene fra 24. august, noe som tilfredsstiller definisjonen på et «bull-marked».

Opec sa i sin månedsrapport mandag at organisasjonen er villig til å samtale, men at «dette vil måtte foregå under jevnbyrdige forhold».

- Når det kommer til stykket, vil det være nødvendig å se virkelige bevis for produksjonskutt. Vi er langt unna en Opec-enighet med noen som helst. En slik avtale fortoner seg som meget problematisk, gitt at de finner det vanskelig å etterleve sine egne kvoter, for ikke å snakke om tredjeparters, sier Ric Spooner, sjefanalytiker i CMC Markets, til nyhetstjenesten.

Satser på fall

Oljehandlere og investorer fremholder overfor The Wall Street Journal at en hoveddrivkraft bak den betydelige oppgangen mandag, var det store antall investorer som hadde satset på videre prisfall i oljemarkedet.

Så snart prisene begynte å bevege seg oppover, begynte disse investorene å kjøpe olje for å dekke opp for sine salgsplasseringer. Det kjøpsrushet som oppsto, bidro til å skape mandagens overgang til et bull-marked, skriver avisen.

Prisdifferansen mellom Brent og WTI er fra fredag morgen til mandag morgen utvidet med 34 cent, slik at Brent-premien tirsdag morgen er på 4,95 dollar per fat.

WTI 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, noteres til 47,71 dollar per fat tirsdag morgen, ned 1,49 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 3,98 dollar til 49,20 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte mandag, lå WTI-prisen på om lag 44,32 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, handles for 52,66 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 1,49 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 4,10 dollar til 54,15 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 48,45 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs mandag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres tirsdag morgen til 52,59 dollar per fat, ned 44 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble styrket med 3,20 dollar til 53,03 dollar per fat.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Les også:

Asia i dag: Mørke skyer over Kina

Krever navnene på norske pornopirater  

Se DNtv: - Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten

 

- Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten
APs skatteforslag sett fra Bygdøy.
02:09
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.