De neste to dagene er investorer, konsernsjefer og markedsaktører samlet til Pareto-konferansen på Holmenkollen Park Hotell i Oslo.

Pareto-konferansen trekker i år rundt 1.700 deltakere, som vil diskutere markedene og presentere investeringsmuligheter for hverandre.

Det er liten tvil om at nedturen i olje- og gassektoren vil være det store samtaleemne i år.

I august ifjor lå oljeprisen på 110 dollar fatet. Nå er den mer enn halvert og rundt 50 dollar fatet.

Stemningen var likevel god onsdag morgen, tross mørke skyer og regn også over hovedstaden.

- Det er dårlig vær både ute og inne. Men jeg tror mange er opptatt av at det også er mange muligheter i denne bransjen, sier Pareto-gründer Svein Støle til DN.

Følg oljeprisen på DNs børs og markedssider

Kostnadskutt

Konferansen arrangeres av meglerhuset Pareto Securities, som har spesialisert seg i pengejakt og som finansiell rådgiver for selskaper i olje- og offshoresektoren.

- For øyeblikket ser vi mest på kostnadskutt innen oljeservicebransjen, sa Andreas Stubsrud, analysesjef i Pareto, da han innledet konferansen.

Stubsrud viser til at Opec har beholdt mål om produsere 30 millioner fat olje, og bare har justert det marginalt siste år. I tillegg har flere andre nyheter skapt økt tilbud av olje det siste året, påpeker han.

- Det har vært en voldsom økt i tilbudet gjennom 15 år, og det er ventet å fortsette det neste året, sier Stubsrud.

 

Ole Henrik Bjørge og Andreas Stubsrud i Pareto.
Ole Henrik Bjørge og Andreas Stubsrud i Pareto. (Foto: DN)
 

 

  Noen kaller det panikk

Han tror tilbudsoverskuddet øker til to million fat ved nyttår. Derimot tror Pareto Securities på et tilbudsunderskudd frem mot 2017.

Stubsrud peker på at investeringene innen oljeleting vil nå det høyeste nivået i år, og falle før nyttår. På norsk sokkel vil investeringene falle med 25 prosent i år, og 10 prosent neste år.

- Noen kaller det for panikk. Lavere investeringer vil føre til lavere produksjon i løpet av ett til to år, sier Stubsrud.

Kutter jobber

Samtidig ruller oppsigelsenene inn over bransjen.

Tidligere i år skrev DN at Pareto Securities er blant dem som har måttet kutte i ansatte i kjølvannet av oljesmellen. Tirsdag kom nyheten om at Aker Solutions kutter 500 faste stillinger.

- Dette er en god konferanse med mange viktige folk. Jeg ser frem til presentasjonene og høre mer om hva selskapene gjør for å forbedre seg, sier toppsjef Luis Araujo i Aker Solutions til DN onsdag morgen.

  Litt mer bunnfiske

125 selskaper vil presentere seg i løpet av de neste dagene, blant dem Seadrill, Kværner og Aker Solutions. Pareto-konferansen har tidligere trukket profilerte navn som skipsreder John Fredriksen og investor Øystein Stray Spetalen.

Morten Astrup
Morten Astrup (Foto: DN)
 

- Foreløpig er stemningen god, men det er litt mer bunnfiske i år enn i fjor, sier investeringsdirektør Morten Astrup i Storm Capital til DN på vei inn i konferansesalen.

- Det store spørsmålet vil være hvor oljeprisen stopper. Da vet vi at jo mer oljeprisen faller, dess mer kommer den opp igjen etterpå. Det styrer egentlig hele oljeinvesteringsbransjen.

DN er til stede på konferansen og kommer tilbake med mer.

Les også: Oljegigant vil kutte over 1.800 jobber

Se DNs Bård Bjerkholt: - Ikke utenkelig at turnuse også står for fall

- Ikke utenkelig at turnusen også står for fall
Dn´s kommentator Bård Bjerkholt mener utgiftene i oljenæringen må ned.
03:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.