Tross kritikk fra flere hold etter gårsdagens forslag til statsbudsjett for 2016, står olje- og energiminister Tord Lien fast på at budsjettet ivaretar behovet for å sikre maksimal utvinning fra modne felt.

Det sier han til TDN Finans torsdag.

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass (Norog) mener regjeringens forslag ikke inneholder de nye grepene som trengs for å sikre økt utvinning fra modne felt, på tross av at det er innfelt i regjeringserklæringen at man skal gjøre det.

Riksrevisjonen mener at Olje- og energidepartementet (OED) og Oljedirektoratet bør følge opp drift, videre utvikling og samordning av oljefelt og nye funn tettere og mer aktivt, for å sikre best mulig utnyttelse. Riksrevisjonen oppfatter det slik at OED ikke i tilstrekkelig grad benytter seg av de virkemidler man har for å sikre økt utvinning fra modne områder.

Viktig tema

Statsråd Lien er enig i at Norog og Riksrevisjonen tar opp et viktig tema, men motsetter seg synspunktene. Han vektlegger at regjeringen foreslår å styrke både Petoro og Oljedirektoratet, og at det legges til rette for en omstilling av næringen mot et lavere kostnadsnivå på lang sikt.

-Dette bidrar selvfølgelig til å styrke ressursforvaltningen. Det muliggjør flere investeringer i modne felt i tiden fremover, sier han til TDN Finans.

Petoro er ikke et oljeselskap

Noe av Riksrevisjonens kritikk var også rettet mot at Petoro ikke har kapasitet til å følge opp eiendelene Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) omfatter i tilstrekkelig grad, i motsetning til et tradisjonelt oljeselskap. Lien er imidlertid klar på at en transformasjon av Petoro ikke står på agendaen.

-Det er ingen intensjon å gjøre Petoro til et oljeselskap. Det vil selvsagt kreve en helt annen kostnadsramme. Men det grepet vi gjør i neste års statsbudsjett vil gjøre Petoros handlingsrom større når det gjelder å følge opp de viktigste brownfield-investeringene som ligger foran oss, avslutter han.

Les også:
Asia i dag: Dette er en 100 mrd. dollar gorilla  
Nå blir det vanskeligere å få boliglån
Milliardkontrakt til Kværner på Johan Sverdrup
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.