Fredag stemte de folkevalgte i Representantenes hus 261-159 i favør av å oppheve forbudet mot råoljeeksport fra USA. Det er ventet at kampen i Sentatet kan blitt langt tøffere. President Barack Obama er heller ingen tilhenger av å oppheve forbudet, skriver The Wall Street Journal.

Forslaget hadde trengt støtte fra minst 280 representanter om det skal overleve et eventuelt veto fra presidenten, skriver Reuters. Det hvite hus har tidligere denne uken truet med å stanse forslaget ved å bruke presidentens vetorett. Årsaken skal være at presidenten mener kongressen burde jobbe for å få landet til å bruke renere energikilder.

Forbudet så dagens lys etter oljekrisen i 1970, da den arabiske oljeembargoen sendte amerikanske bensinprisene i været.

Nå er det blant annet en rekke amerikanske oljeselskaper som presser på for å få forbudet opphevet etter at den amerikanske råoljeproduksjonen har blitt stadig større. Tilhengerne av å løfte forbudet peker på at det kan bidra til både å bedre USAs økonomi og landets rennome i andre regioner.

Raffinerier som hovedsaklig har kunder i USA hevder en opphevelse av forbudet vil bety økte bensinpriser i det amerikanske markedet. Det bestrides av motparten som peker på at forbudet kun har omfattet eksport av råolje, ikke raffinerte produkter som bensin og diesel.

Fredag kveld i 20-tiden omsettes et fat amerikansk råolje til 49,50 dollar, en marginal oppgang fra torsdagens sluttpris. Nordsjøolje koster 52,63 dllar fatet, en nedgang på 0,43 dollar siden torsdag kveld. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.