Det kan komme store nedskrivninger og restruktureringer fra oljeservice- og offshoreselskaper fremover, men tidspunktet for når det skjer er usikkert.

Direktør for obligasjonsutstedelse i DNB Markets, Knut Eivind Haaland, venter at det blir tatt kraftige nedskrivninger i olje- og offshoresektoren etter hvert.

- Det er et spennende element nå over nyttår når revisorer og andre skal begynne å gå i tallene, og se om verdiene henger på greip, sier Haaland til TDN Finans.

  Upresise anslag

Haaland sier at megleranslagene er upresise i dag. Dette skyldes at markedet for kjøp og salg av rigger for tiden ikke eksisterer.

-De første riggene fra selskaper som har misligholdt gjelden kommer på auksjon nå. Det ryktes om at ultradypvannsrigger går for 300 millioner dollar. Dette er rigger som har kostet 7-800 millioner dollar, kanskje enda mer, sier Haaland.

  For høye

Professor i regnskap og revisjon Erlend Kvaal ved BI og doktorgradsstudent ved Norges Handelshøyskole, og tidligere partner i EY, Kjell Ove Røsok, presiserer at det ikke er noen automatikk i at nedskrivningstestene vil føre til nedskrivninger som reflekterer verdiene markedet legger til grunn i selskapene.

Slike indikatorer kan være at markedet priser egenkapitalen til brøkdeler av bokførte verdier i selskapene, eller at lånene til selskapene handles til betydelig reduserte verdier i annenhåndsmarkedet. Flere har også nevnt at eiendelsverdiene som rigg- og skipsmeglerne oppgir er for høye, delvis grunnet få omsetninger.

  Kraftig fall

Haaland sier det er en utfordring å verdsette eiendelene, og han venter at flere selskaper kommer i brudd med lånebetingelsene.

- En del av riggene har fortsatt en viss kontraktsdekning, men verdiene har utvilsomt falt kraftig, og i realiteten er flere av selskapene i brudd med lånebetingelsene. Det er bare et tidsspørsmål før det viser seg, sier han.

Haaland venter at antallet restruktureringer blant high yield-selskaper vil øke.

- Det kan være alt fra å lette på lånebetingelsene eller å flytte låneforfallet ut i tid, sier Haaland.

  I prinsippet stengt

For selskaper med usikrede høyrenteobligasjoner er markedet for å få rullet disse videre i prinsippet stengt.

- Det er vanskelig å finne selskaper som vil komme seg igjennom denne perioden uten noen form for restrukturering. Det ser veldig mørkt ut, sier Haaland.

Haaland viser til at det er lange ledetider på nye prosjekter i sektoren, og at selv om oljeselskapene på et tidspunkt vil begynne å investere vil det ta et par år før man ser effekter på leverandørsiden.

  Kommer i problemer

Konsernsjef Peter Evensen i Teekay Corporation sier til TDN Finans torsdag at han også venter nedskrivninger innen sektoren fremover, men at det er for tidlig å si når dette vil skje.

- Selskaper kommer som regel i problemer av to grunner. Den første er underfinansierte investeringer, det er et første varsel, deretter får de problemer med kontantstrøm. Vi er fremdeles i stadiet med underfinansierte investeringer. Det finnes ett nivå til, advarer han.

Evensen mener derfor at det, samlet sett, er alt for tidlig å tenke konsolidering innen offshore-segmentene. Nedskrivninger og konvertering av gjeld til egenkapital må bli unnagjort før det kan skje.

  Slurves mye

BI-professor Kvaal er enig i at nedskrivningene kan la vente på seg ettersom en del av de pliktige nedskrivningsvurderingene, blant annet for goodwill, gjøres med årsintervaller.

Kvaal legger til at selskapene i forbindelse med nedskrivningsvurderingene har plikt til å opplyse om hvordan nedskrivningstestene gjøres.

- Det slurves mye med disse opplysningene, sier han.

Les også: Sjeføkonom: - Ikke i nærheten av å demme opp for svakheten fra oljebremsen

Se DNtv: Opptaksprøver for Oslo Brannvesen

Opptaksprøver for Oslo brannvesen
Det har vært en boom i antall kvalifiserte søkere på opptaksprøven til brannvesenet i Oslo. En av grunnene kan være dårlige tider i olje og offshore.
02:15
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.