Med en oljeproduksjon på over ti millioner fat per dag er Saudi-Arabia verdens største oljeeksportør, forklarer oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.

I motsetning til oljeaktører som har måttet kutte dramatisk i både arbeidsstokk og investeringer etter at prisen på olje halverte seg, har det arabiske landet økt produksjonen markant de siste tolv månedene.

Les også: Slik styrer Saudi-Arabia oljemarkedet

På det meste produserte landet i sommer 10,6 millioner fat per dag. Dermed opprettholdes et overskudd av olje i markedet, noe som hindrer prisen i å skyte fart oppover igjen.

Dersom Saudi-Arabia nå hadde nedjustert produksjonen til 2014-gjennomsnittet på 9,5 millioner daglige oljefat, ville det langt på vei balansert oljemarkedet og trolig kortsiktig sendt oljeprisen over 70 dollar igjen, sier Omdal til DN.

For å få en mer varig effekt på oljeinvesteringene og produksjonen utenfor OPEC, forventer han at Saudi-Arabia vil videreføre denne priskrigen i ytterligere 12 måneder.

- Da har de vist at Saudi-Arabia er villige til å bruke sin bazooka og ta en priskrig i et par år, sier Omdal.

(Saken fortsetter under bildet)

Saudi-Arabias oljeminister Ali Al-Naimi snakker til journalister i forbindelse med OPEC-møtet i sommer. Foto:
Saudi-Arabias oljeminister Ali Al-Naimi snakker til journalister i forbindelse med OPEC-møtet i sommer. Foto: (Foto: Afp)

Renner ut

Det gir makt, men det koster å være kar.

I juni var utenlandsreservene til Saudi-Arabia på 650 milliarder dollar, ifølge den saudiarabiske sentralbankens siste rapport. Det er en markant nedgang siden toppen på 730 milliarder dollar, og har ført til at landet må kutte i budsjettene sine.

- Nå renner det ut, sier Omdal og forklarer at araberne mister ti milliarder dollar per måned så lenge produksjonen holdes på dagens nivå og oljeprisen rundt 50 dollar fatet.

- Så dette smerter, mener Omdal.

Holdes lav lenge

Likevel smerter det sannsynligvis mest for oljeaktører som ikke har like stor buffer å tære på. Det norske oljeselskapet Statoil er blant dem som nå kutter drastisk i driftskostnadene.

Særlig små skiferoljeprodusenter i USA befinner seg i en finansielt svært utfordrende situasjon, tror han.

- Over 80 prosent av kontantstrømmen går nå til gjeldsbetjening fra de amerikanske oljeselskapene. Det er opp fra 40 prosent i 2012, forklarer han.

Omdal ser imidlertid ingen tegn til at araberne har tenkt å gi seg.

Han tror Saudi-Arabia vil forsøke å kutte lengden på nedgangskonjunkturen ved å kjøre prisene raskere ned.

- Dette for å få dramatiske kutt og deretter en oljepris over 70 dollar ved utgangen av 2016 og 80-90 dollar fatet i 2020, sier Omdal.

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Per Thrana)

Syklisk

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB anser derimot Saudi-Arabias økte oljeproduksjon som del av oljemarkedets naturlige syklus.

Han mener produksjonsøkningen skjer fordi landet må veie opp for en lavere oljepris og et nytt prisbilde - som følge av ny teknologi og skiferoljeproduksjon.

- Saudi-Arabia må forholde seg til et annet prisbilde. Det er kostnadsbildet utenfor Opec som setter oljeprisen, sier Schieldrop til DN.

Han forklarer at da Saudi-Arabia eksporterte syv millioner fat om dagen, trengte de 100 dollar fatet for å få sine sosiale budsjetter til å gå i hop.

- Ergo skal de øke produksjonen kraftig de neste årene. Enn så lenge følger de den oppskriften, sier Schieldrop.

Har et fortrinn

Råvaresjefen legger imidlertid ikke skjul på at oljekartellet Opec, som Saudi-Arabia er medlem av, har et konkurransefortrinn.

- De har langt lavere produksjonskostnader og vil alltid ha det bra - de vil alltid tjene penger, sier han.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener likevel Opec er i ferd med å miste kontrollen i oljemarkedet.

- Strategien de har på mellomlang sikt fungerer, men markedskontrollen de tidligere hadde, kommer de ikke tilbake til. Det er de for sent ute til å oppnå, uttalte hun til DN for en uke siden.

Les også: - Heldigvis har kronen svekket seg kraftig

Riggtopp understreker dramatikken: - 2016 blir verre enn 2015

Milliardformuer på bil

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes:

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert: