Det internasjonale energibyrået advarer om stor risiko for energisikkerheten i en fersk rapport.

- Dette er ikke tiden for å slappe av. Snarere tvert imot: I en periode med lave oljepriser er det riktig å styrke kapasiteten for å møte fremtidige trusler mot energisikkerheten, sier toppsjef Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA).

Tirsdag legger Birol og kollegene Laura Cozzi og Tim Gould frem den årlige rapporten, «World Energy Outlook» i London.

«World Energy Outlook» er bedre kjent som «energibibelen» på grunn av sin omfattende rapport om dagens og fremtidens energisituasjon verden over.

IEA-teamet spår nær en dobling av oljeprisen innen fem år.

Tilbake til 70-tallet?

«Det er sjeldent problemfritt når oljemarkedet balanseres, men i vårt hovedscenario vil markedet rebalansere seg med en oljepris på 80 dollar fatet i 2020, før den øker videre», heter det i rapporten.

Siden ifjor sommer er oljeprisen mer enn halvert fra rundt 110 dollar fatet til i underkant av 50 dollar fatet. Lav oljepris er godt nytt for de fleste land i verden, men ifølge IEA er det ikke nødvendigvis slik at lav oljepris er til det beste for konsumentene i IEAs 29 medlemsland.

I et tenkt scenario der oljeprisen fortsetter på dagens lave nivåer, vil høykost produksjon falle til fordel for lavkost-produsenter i Midtøsten, som Saudi-Arabia, Irak og Iran, dersom sanksjonene oppheves neste år.

- Økt avhengighet av oljeeksport fra Midtøsten vil eskalere til nivåer vi sist så på 1970-tallet, advarer Birol.

Det var oljekrisen i 1973 som la selve grunnlaget for etableringen av IEA året etter. Opec, kartellet av oljeeksporterende land, startet en oljeboikott som førte til en dramatisk prisøkning for landene som støttet Israel under Yom Kippur-krigen i 1973.

Pessimistisk

I forkant av klimakonferansen i Paris i slutten av denne måneden har over 150 land levert inn planer for et lavkarbonsamfunn til FN.

IEA berømmer disse landene for innsatsen, men mener det ikke er nok for å hindre en global oppvarming på to grader.

«Det ligger an til en global oppvarming på 2,7 grader i 2100 dersom utslippsnivået fortsetter som nå», heter det i rapporten.

I 2012 slo Fatih Birol fast at to tredjedeler av verdens fossile ressurser må forbli i bakken om verden skal nå togradersmålet. Han råder landene som deltar på klimakonferansen til å enes om et forpliktende rammeverk for å unngå tograders oppvarming.

«Det er uten tvil tegn til at en etterlengtet global energiovergang er på vei, men den skjer ikke raskt nok til å reversere trenden med økte CO2-utslipp», skriver forfatterne bak «World Energy Outlook».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Oljeserviceselskap kutter 115 årsverk
 

Rivalen, utfordreren og eksen dnPlus

Røkke selger til Røkke dnPlus