- Globale utfordringer og nye muligheter i energimarkedet vil føre til et vendepunkt for industrien, sa konsernsjef Eldar Sætre i Statoil under oljeselskapets høstkonferanse i Oslo mandag.

Konferansen arrangeres for tiende gang i samarbeid med Olje- og energidepartementet og Det internasjonale energibyrået (IEA).

Sætre legger ikke skjul på at selskapet står overfor harde realiteter knyttet til høye kostnader, vedvarende lav oljepris og klimakrav.

Mandag presenterte han en offensiv strategi for å møte utfordringene.

Tre prioriteringer

Statoil-sjefen vil særlig satse på tre områder fremover;

- For det første må vi være konkurransedyktige til enhver tid og skape et selskap som kan drive lønnsomt, selv slik markedet er i dag. For det andre vil Statoil sette et eksempel for hvordan olje- og gassindustrien må endre seg. Industrien vår var ikke lønnsom med en oljepris på 100 dollar, sier Sætre.

- Og for det tredje ønsker jeg at Statoil skal være energileverandør i en lavkarbonframtid, sier Statoil-sjefen.

- Radikal forskjell

Han understreker at Statoil ønsker å være den mest karboneffektive produsenten av olje og gass.

Høstkonferansen tar utgangspunkt i den årlige rapporten «World Energy Outlook» fra det internasjonale energibyrået, IEA. Klimadebatten er i sentrum ettersom det bare er en drøy uke til FNs klimatoppmøte i Paris.

Statsminister Erna Solberg (H) var invitert for å holde åpningsinnlegget. Før Solberg gikk på talerstolen, hadde hun et kort møte med toppsjef Fatih Birol i IEA.

- Vi snakker om at de nye rapportene faktisk er oppløftende, sier Solberg til DN.

Hun viser til beregninger om at kutt i klimagassutslippene i dag peker mot en global oppvarming på 2,7 grader, mot tidligere anslag på 3,7 grader.

- Vi når ikke togradersmålet, men det er en ganske radikal forskjell fra fjorårets rapport på hvor retningen er, slår Solberg fast.

- Fortsatt svært viktige

Videre ble fremtidens energimiks diskutert under møtet, forteller statsministeren.

I forbindelse med fremleggelsen av den ferske «World Energy Outlook»-rapporten i starten av november, uttalte IEA-sjef Birol følgende til DN:

- Vi ser at i de neste to tiårene vil 60 cent av hver dollar investert i kraftproduksjonen, gå til fornybar energi. Men hvis det kommer et tydelig signal fra klimakonferansen i Paris, kan de 60 centene bli enda høyere i fremtiden.

DN skrev nylig at Seth Kleinman, sjef ved energiavdelingen i den amerikanske storbanken Citi, mener Norge bør se til og lære av Saudi-Arabia. Istedenfor å bremse produksjon og investeringer, bør Norge pumpe opp mest mulig før klimaendringer setter en stopper etter 2025, mener Kleinman.

Mandag var Statoil-sjef Sætre opptatt av å understreke at den norske oljealderen ikke er over.

- Vi vet at etterspørselen etter energi øker. Vi vet også at fornybar energi må dekke mesteparten av - om ikke hele - denne veksten. Olje og gass vil imidlertid fortsatt være svært viktige energiressurser, sier Sætre.

- Selv i en togradersverden trenger vi olje og gass omtrent på dagens nivå i 2040, mener han.

Historisk fall

Oljeprisen er mer enn halvert fra 110 dollar fatet ifjor sommer til rundt 44 dollar fatet i dag. Samtidig kutter oljeselskaper verden over kraftig i investeringsbudsjettene.

Mandag viste IEA-sjef Birol til at globale oljeinvesteringer faller med 20 prosent i år - og at det er ventet et videre fall til neste år.

- Dette vil være første gang på 30 år med to år sammenhengende fall i investeringene, påpeker Birol.

- Det er fremdeles ikke klart om investeringene vil øke i 2017, sier han.

Mandag gjentok riktignok IEA-sjef Birol at han tror oljeprisen skal opp igjen - og gradvis mot 2020 nå 80 dollar fatet. Dette fordi verdens energibehov øker, samtidig som amerikansk skiferoljeproduksjon ikke er bærekraftig på dagens lave oljeprisnivå, mener IEA-sjefen.

Les også:

Asia i dag: - Nå nærmer det seg bunnen

Planlegger finansflukt til Sverige

Se DNtv: Slik tar du steget fra maraton til ultraløp

Slik tar du steget fra maraton til ultraløp
Jimmy Vika har løpt 160 kilometer - på snøføre, fullført tre maraton på én dag, og var den første til å løpe «Oslotrippelen» under Oslo maraton i 2014. Få hans beste råd for ultraløping.
02:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.