Rundt 2.000 av selskapets ansatte jobber innen områder som blir vurdert flyttet til et lavkostsenter.

I Polen kan Statoil få skattefritak, investeringsstøtte og betalt per arbeidsplass for å opprette et slik senter.

I interne dokumenter anslås det at opp mot 350 stillinger kan flyttes, men de beskriver også flere runder med flytting, noe som kan berøre langt flere stillinger, skriver Stavanger Aftenblad. Én vurdering fra et rådgivningsselskap påpeker at et slikt lavkostsenter trenger over 1.000 ansatte for å lykkes.

God grunn til å frykte

Informasjonsdirektør Knut Rostad i Statoil vil ikke kommentere interne dokumenter, men sier arbeidet med å vurdere grunnlaget for et senter i et lavkostland begynner nå.

Statoil-ansatte avisen har snakket med mener de har gode grunner til å frykte en utvikling der flere oppgaver flyttes på den måten. De frykter at også ingeniørstillinger kan havne i lavkostland på lengre sikt.

Det mener BI-professor Hans Solli-Sæther er en helt reell problemstilling.

– Dette har vært helt vanlig innen maritim industri i Norge, hvor ingeniøroppgaver er blitt gjort i Øst-Europa. Da begynner det med det enkle og blir gradvis mer avansert, forklarer professoren til Aftenbladet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Flere Statoil-pensjonister jobber i Oljedirektoratet

 
Solberg: – Lite rom for fossil energi på lang sikt

- Lettere å forhandle med deg jo nærmere døden du er