Basert på svake markedsutsikter, tynne ordrebøker og høy giring for flere oljeserviceselskaper venter partnerne Ståle Gjengset og Leif Moltke-Hansen i advokatfirmaet Wiersholm at restruktureringsaktiviteten vil øke betydelig i 2016, og deretter tilta i omfang.

For selskapene som ikke har startet prosessen enda, haster det, understreker partnerne overfor TDN Finans.

Et problem er at selskapene er for optimistiske og håper at den neste kontrakten skal redde dem, uten å ta høyde for at antallet som byr på dem er svært høyt. Dermed er styringsfarten til selskapene bedre ni måneder før et forfall.

- De du forhandler med vet det blir lettere å forhandle med deg jo nærmere døden du er, sier Moltke-Hansen.

Ser tre år frem

Restrukturering kan gå i flere steg over flere år.

Første steg er ofte lettelser i lånebetingelser. Deretter kommer eiendelssalg eller emisjon, hvis man kan få en god pris. De neste stegene innebærer konvertering av gjeld til egenkapital. Siste utvei er en styrt konkurs.

- Flere selskaper sier at 2016 og 2017 blir vanskelig, men at 2018 blir bedre. Markedet tror alltid at det blir bedre om tre år, og hvis ikke må man gå en runde til. Det er lettere å få folk med på en treårsløsning enn en evighetsløsning, sier Moltke-Hansen.

Gjeld blir aksjer

Før eller siden vil oljeprisen stige og da vil leverandørkjedene komme tilbake. Restrukturering handler om å komme seg dit, sier Wiersholm-advokatene. 

Storstilt restrukturering ventes å vise seg først innen seismikk og supply-segmentet, og deretter rigg. Balanse, lengden på kontrakter, ordrebok og utnyttelsesgrad er avgjørende på selskapsnivå, påpeker de.

Innen flere av segmentene innen oljeservicesektoren kan man se konvertering av gjeld til egenkapital alt neste år.

Ringvirkninger

Gjengset og Moltke-Hansen viser blant annet til at selskapene i forbindelse med fjerdekvartalsrapporten og årsrapporten skal vurdere goodwill og eiendelsverdier, samt gå i dialog med revisorene om hvorvidt «going concern»-forutsetningene er overholdt.

Spørsmålet er hvor lang tid det går før effektene av det svake markedet spres lenger ut i kjeden. Også andre deler av oljeservicesektoren kan rammes.

- Det er ingen økonomidirektør i oljesektoren som ikke vet at det blir utfordrende neste høst, sier Moltke-Hansen.

Dårlig tid

Også de mindre oljeselskapene som er høyt belånt kan komme i problemer, men dette blir senere enn 2016 og 2017, dersom oljeprisen blir på inneværende nivå. De store vil klare seg.

- Oljeselskapene kan kutte ytterligere i kostnader, stanse all letevirsomhet og bare pumpe olje. Det vil igjen ramme oljeservice ytterligere, sier Gjengset.

Wiersholm arbeider allerede med flere oljeserviceselskaper, men en rekke har ikke startet dialogen ennå. Gjengset og Moltke-Hansen mener tiden begynner å bli knapp for disse.

- Man bør helst starte seks til ni måneder før en stor begivenhet, eller forfall. Da bør man begynne å planlegge for hva som skjer hvis hovedplanen ikke går. Det handler om å bevare kunnskap og arbeidsplasser, så vel som verdier for eierne, sier Gjengset.

Gjengset legger til at det handler om å overholde forutsetningene for «going concern».

- Hvis et selskap må sende ut melding om at de er i brudd med alle låneavtalene sine er det ikke lett å, for eksempel, få bunkerslevering på kreditt. Det vil ødelegge kontantstrømmen og driften. Hvis man kan melde om dialog, eller en plan, kan man skaffe seg tid, sier Gjengset.

Les også:

Seniorøkonom: Oljeprissmellen kommer neste år - med full styrke
 
Oljesmellen blir enda kraftigere  

Frykter at oljeprisen stuper til 20-tallet


Se DN Tv: Erna Solberg beroliger oljebransjen

Her beroliger Erna Solberg oljebransjen om at de passer godt inn i hennes klimapolitikk
Statsminister Erna Solberg åpnet Statoils høstkonferanse mandag formiddag.
02:22
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.