Som verdens største oljeprodusent kan Saudi-Arabia styre oljemarkedet mer eller mindre som de vil, har oljeanalytiker Thina Saltvedt tidligere forklart.

Det siste året har Saudi-Arabia blant annet svidd av ti milliarder dollar i måneden for å holde oljeprisen lav.

En uttalelse fra oljeminister Ali Al-Naimi kunne i helgen tolkes som at landet har endret strategi.

Et løfte fra den saudiarabiske regjeringen om å «gjøre det som trengs» for å stabilisere markedet, sendte oljeprisen kraftig opp mandag og tirsdag.

I skrivende stund er prisen for et fat nordsjøolje 45,23 dollar.

Professor Emeritus Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI mener uttalelsen fra Saudi-Arabia har liten verdi når landet i realiteten øker oljeutvinningen.

- Vi må se på hva de gjør, ikke bare hva de sier, mener han.

Sjeføkonom Eirik Wærness i Statoil.
Sjeføkonom Eirik Wærness i Statoil. (Foto: Tomas Alf Larsen)

Test i markedet

Sjeføkonom Eirik Wærness i Statoil har ikke like høye forventinger som markedet tilsynelatende hadde  tidligere i uken til at oljekjempen vil lykkes med stabiliseringen.

- Hvis de mener at de skal bidra til at den globale produksjonen blir stabil, så tror jeg ikke at de tror de er i stand til det på kort sikt.

- Hvorfor sier de det da?

- De sier at de er villige til å produsere antallet oljefat som de har sagt at de skal gjøre, og så får andre tilpasse seg. Det å være forutsigbar i forhold til hva du produserer er også en måte å stabilisere markedet på. Jeg tror det er det som er kommunikasjonen, sier Wærness til DN.

Sjeføkonomen venter at det saudiarabiske løftet vil få effekt på oljeprisen «om ikke lenge» - når markedet strammer seg til.

- Da blir det en slags test: hvem er i stand til å produsere olje til de marginalkostnadene som da skal til for å gjøre det lønnsomt?, sier Wærness.

Johan A. Olaisen er leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice.
Johan A. Olaisen er leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice. (Foto: Fredrik Solstad)

Iran kan avgjøre

John Olaisen, leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice, ser ikke annen løsning enn et produksjonskutt dersom Saudi-Arabia virkelig ønsker å gjenvinne balanse i oljemarkedet.

- Spørsmålet er om de vil gjøre det. Det spørs hvordan de tenker i forhold til Iran, mener oljeanalytikeren.

Olaisen spår at Iran «ganske snart» vil slippe 500.000 fat med olje ut i markedet, for deretter å øke produksjonen til én million fat iløpet av ti til tolv måneder - noe som vil føre til enda mer olje i markedet, tror han.

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB skriver i en oppdatering at det er lite sannsynlig at det saudiarabiske landet vil kutte produksjonen uten hjelp fra andre.

- Vi er ganske sikre på at Saudi-Arabia ikke har noen planer om å kutte i produksjonen fra dagens nivåer uten samarbeidsvilje fra de øvrige OPEC-landene, og kanskje heller ikke uten hjelp fra land utenfor OPEC, forklarer han.

Professor Emeritus Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI. I  2012 ble Noreng tildelt OPECs forskningspris for sitt arbeid innen olje- og energiøkonomi.
Professor Emeritus Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI. I 2012 ble Noreng tildelt OPECs forskningspris for sitt arbeid innen olje- og energiøkonomi. (Foto: Mikaela Berg)

- Nytter ikke

Noreng er ikke i tvil om at landet har langsiktig interesse av at oljeprisen holdes moderat.

- Saudi-Arabia ønsker at konvensjonell olje skal ha en andel av energimarkedet i verden, og vil selv ha en andel av det, understreker han.

Kutter saudiaraberne i oljeproduksjonen, vil også markedsandelene forsvinne.

- Hvorvidt Saudi-Arabia kutter i produksjonen vil avhenge av om de får med seg andre på laget, og det tror jeg ikke nytter, sier Noreng.

Les også: Seniorøkonom: Oljeprissmellen kommer neste år - med full styrke

Slik blir de nye bilavgiftene

Oljesmellen blir enda kraftigere

 

Se også:

Trump vil ha tilbake waterboarding:

Trump vil ha tilbake waterboarding
På et arrangement i Ohio mandag tok Donald trump til orde for igjen å ta i bruk waterboarding. På den siste målingen til ABC og Washington Post har Trump støtte fra 32 prosent av republikanerne.
01:27
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.