Alt som kan krype og gå av oljeselskaper og underleverandører er i disse dager i Iran under en oljekonferanse i hovedstaden Teheran.

Irans oljeminister Bijan Zanganeh kan friste med nye prosjekter til en verdi av 30 milliarder dollar, som blir tilgjengelige etter at vestlige makters sanksjoner mot landet oppheves 1. januar neste år.

I første rekke står det franske oljeselskapet Total og italienske Eni, som begge vurderer investeringsmuligheter, opplyste oljeministeren på en pressekonferanse lørdag, melder Bloomberg News. Også nederlandske Shell og russiske Lukoil har uttrykt interesse for spesifikke felt.

- Mange selskaper er interesserte. Europeerne er interessert, asiatiske selskaper er interesserte, sier Zanganeh.

Iran frister med mer enn 50 olje- og naturgassprosjekter under den todagers lange konferansen. En rekke norske selskaper er også tilstede, herunder Statoil, Aker Solutions og Det norske veritas.

Irans vise-oljeminister Amir Hossein Zamaninia mener Iran ikke vil ha problemer med å selge ytterligere 500.000 fat per dag i det sanksjonene oppheves. Han tror også at dette er mulig uten at det vil ha nevneverdig innvirkning på prisene, og håper at produksjonen kan inngå i Opecs produksjonstak på 30 millioner fat per dag, ifølge Bloomberg.

Iran planlegger å øke totalkapasiteten til 5,7 millioner fat per dag innen utgangen av 2020, inkludert både råolje og kondensater, ifølge Bloomberg, som viser til at Iran produserte 2,7 millioner fat per dag i oktober.

Toppsjef Roknoddin Javadi i det statlige oljeselskapet National Iranian Oil Co. tror Iran kan komme til å inngå de første prosjektkontraktene i mars eller april. Rammeverket for de nye 20-årskontraktene vil bli presentert under konferansen, ifølge ham.

- Det neste steget for utenlandske tilbydere er å foreta en teknisk gjennomgang og velge en lokal partner, sier Javadi.

Les også: Statoil-økonom: Derfor kan oljeprisen plutselig stige kraftig
Varsler gigantinvesteringer i ren energi
Jernring rundt klimamøtet i Paris
Meglerhus: Hverken han eller andre vil levere oljekutt neste uke  

Se DN Tv: Økte omsetningen med sekstimersdag

Mekket suksess med sekstimersdag
De ansatte på Toyota Center Göteborg har jobbet sekstimersdag i 12 år. Både livskvalitet og arbeidsmoral skal ha økt, og selskapet tjener mer med to skift og lengre åpningstid.
01:38
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.