Overskudd har preget oljemarkedet det siste året og oljeprisen har ligget under 55 dollar fatet de siste månedene.

I skrivende stund koster et fat nordsjøolje 43,74 dollar.

Fredag avholder oljekartellet Opec sitt 168. møte i Wien, Østerrike.

Flere av medlemslandene har bedt om å foreta et kutt i den samlede produksjonen, i håp om å stramme opp markedet og stabilisere oljeprisen.

- Et kutt på 10 prosent kan føre til at oljeprisen stiger med mer enn 30 prosent fra dagens nivå, anslår oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets i forkant av møtet.

Det ville i så fall bidratt til en sterkere krone, påpeker meglerhusets seniorøkonom Kjersti Haugland.

Gjentar ikke feilen

Et produksjonskutt virker imidlertid usannsynlig, mener Kjus.

DNB-analytikeren venter at oljekartellet opprettholder produksjonsmålet på 30 millioner fat per dag, 31millioner fat inkludert Indonesia.

I en fersk rapport fredag forklarer han hvorfor det er lite trolig at verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia, vil redusere.

- Før Opec-møtet for et år siden, ventet vi at Saudi-Arabia ikke ville forsvare oljeprisen. Det fikk vi rett i. Saudi-Arabia så ingen grunn til å gjenta feilene fra 1980-tallet, hvor de kuttet produksjonen for å øke prisen - bare for å se markedsandelene kollapse, forklarer Kjus.

Han tror landet er villig til å la oljeprisen forbli lav utover i 2016, langsiktige vurderinger tatt i betraktning sammen med spillteori og vissheten om at det er de andre oljeprodusentene som «betaler» for den lave oljeprisen.

OPECs strategi med å opprettholde en høy produksjon og la oljeprisen forbli lav for å presse høykostnads-leverandører ut av markedet ser nemlig svært vellykket ut så langt, påpeker Haugland.

- Saudi Arabia har dessuten både evne, i form av finansielle muskler, og vilje, i form av strategisk langsiktighet, til å holde fast ved strategien, legger hun til.

Sjokk

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forventer heller ikke kutt på dagens møte.

Senioroljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.
Senioroljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)
- Så langt har Saudi-Arabia sagt at de ikke kommer til å kutte hvis de ikke får hjelp fra andre – også på utsiden av Opec. Det betyr at de i alle fall er nødt til å få med seg Russland, sier hun til DN og legger til: 

- Skulle det derimot komme noe, vil det være et sjokk for markedet. Da vil vi kunne se prisene gå mye opp.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets understreker at det nå hersker betydelig uenighet blant OPEC–medlemmene om hvilke produsenter som eventuelt skulle begrense sin produksjon og hvor mye.

- Saudi-Arabia mener Irak må begrense sin produksjon betydelig, mens både Iran og Irak, mener at det er Saudi-Arabia som må ta seg av de største produksjonskuttene, forklarer hun i morgenrapporten.

Saltvedt i Nordea Markets er ikke i tvil om at det brygger til en spennende debatt fredag. Etter planen vil det bli lagt frem en offisiell uttalelse fredag ettermiddag, men Saltvedt utelukker ikke at det underveis gjennom dagen vil komme rykter.

- Det er ikke tvil om at presset er stort på Saudi-Arabia. De har indikert at de i alle fall vil vente litt. Spørsmålet handler nok ikke minst om hvor mye Iran vil komme tilbake med, mener hun.
Les også:

- Dette gir definitivt Norges Bank noe å tenke på  

Fredriksens eiendomsselskap i spill

Bor du i et hot eller not område?

Se DNtv: Se Kjetil B. Alstadheim fremføre sitt dikt om «Pollestad og Bollestad»

Se Kjetil B. Alstadheim fremføre sitt dikt her
Se DNspolitiske redaktør fremføre sitt Runde, rare rullerusk om Stortinget.
01:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.