Mandag varsler oljeservicegiganten National Oilwell Varco (NOV) om nedbemanning av ytterligere 900 ansatte, og nedlegging av produksjonsvirksomhetene i Søgne vest for Kristiansand og på Hjelset utenfor Molde.

Bakgrunn: Oljeservicegigant halverer i Norge

I tillegg til tidligere annonserte 1500 kutt av både faste og innleide ansatte, utgjør dette en halvering av virksomheten som før sommeren engasjerte 4800 medarbeidere.

- Trist og skremt

Tillitsvalgt for de NOV-ansatte som er organisert i ingeniørforbundet Tekna, Trygve Mikkelsen, representerer ett av seks forbund som har vært i drøftelser med ledelsen i forkant av kuttene. 

Han bekrefter at lønnsjusteringer fremfor nedbemanning aldri har vært på bordet. Selv om størrelsen på kuttene ikke kommer som noe overraskelse, har han vanskelig for å beskrive dem.

- Det er litt vanskelig å finne ord, men skuffelse, trist, skremt. Antallet er jo veldig stort, sier Mikkelsen til DN mandag.

Ingen pakker

De ansatte tilbys heller ingen sluttpakker.

Hovedregelen er tre måneders oppsigelsestid, selv om enkelte nok kan gå tidligere avhengig av ansvarsområde, tror han. Mikkelsen påpeker at det fortsatt er tidlig i og med at meldingen har gått ut til de ansatte personlig per mail i formiddag.

- Vi vet mer om reaksjonen i morgen, sier Mikkelsen.

Må beholde kompetansen

Tekna har vært opptatt av at selskapet må bevare ingeniør-kompetansen, men Tekna-toppen påpeker at at alle fagforeningene har og skal ha sine egne meninger og fokus.

Han minner også om at lavere aktivitet frigjør kapasitet til innovasjon, og at ingeniørene er en nøkkel i så måte. Det gjelder ikke bare forbedring av produkter, men også nye arbeidsmetoder.

- Det som er viktig er at man får en kapasitetsjustering, og ikke en kompetansereduksjon, sier Mikkelsen.

Lever på gamle ordrer

National Oilwell er verdensledende på boreutstyrsteknologi, men tørke i riggmarkedet har satt alle bremser på.

Chr. Frederik Lunde, Carnegie.
Chr. Frederik Lunde, Carnegie. (Foto: Elin Høyland)

Enkelte aktører spår ikke en ny oppsving på sokkelen før i 2017. I mellomtiden spiser National Oilwell av en ordreserve som blir stadig mindre. Det kan bety flere nedbemanninger, om ikke markedet tar seg opp igjen, antyder Tekna-toppen.

- Kommer det ikke nye kontrakter inn, så er det heller ikke jobb nok til alle sammen. Alt er drevet av tilgang på prosjekter, sier Mikkelsen.

- Blir kjempetøft

Analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie gir dessverre ingen forhåpninger om at situasjonen vil bedre seg med det første.

- Det er ingen tegn til bedring. 2016 blir kjempetøft, men fallet i ordreinntak vil ikke fortsette i samme tempo herfra, sier Lunde til Dagens Næringsliv mandag.

Han mener man garantert vil se ytterligere nedbemanning innen oljeservicesektoren neste år.

- Vinnerne blir de som tilpasser kostnadene til et lavere aktivitetsnivå, men som har balanse og forretningsmodell som kan støtte selskapet gjennom nedgangen, sier analysesjefen.

Les også: Riksadvokaten ber Stortinget utsette Telenor-høring

Fagforbund: – Ulovlig arbeidskraft på oljefelt

For dette markedet er Opecs beslutning «det beste man kunne håpet på»
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN TV: Delte ut gratis is i kampen mot issmelting
Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert: