Oljeprisen raste videre til nye bunn-nivåer fra finanskrisen i 2008 fredag. I løpet av den siste uken har prisen på nordsjøoljen Brent dermed falt med rundt seks dollar fatet.

Etter at de amerikanske børsene åpnet, har nedgangen fortsatt. Oljeprisen er i skrivende stund ned over fire prosent.

Følg oljeprisutviklingen på DNs børs- og markedssider.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets, som kom med nye og nedjusterte oljeprisprognoser denne uken, utelukker ikke at oljeprisen kan komme til å falle videre de neste dagene.

Hun peker særlig på tre årsaker til dette:

  • Rentemøte i den amerikanske sentralbanken
  • Investorer som stenger handelen før jul
  • Avmating i oljeetterspørselen

Prisutvikling for nordsjøoljen Brent den siste uken. FOTO: SKJERMDUMP/DN
Prisutvikling for nordsjøoljen Brent den siste uken. FOTO: SKJERMDUMP/DN

Forskjøvet tidspunkt

I skrivende stund er nordsjøolje priset til 37,91 dollar fatet. Før den månedlige rapporten fra Det internasjonale Energibyrået (IEA) ble publisert klokken 10, kostet et fat 39,74 dollar.

- Akkurat i dag har prisene falt mye på IEA-rapporten, forklarer Saltvedt.

Energibyrået tror overskuddet av olje i markedet vil vare lengre enn antatt - til langt ut i slutten av 2016.

- De har forskjøvet tidspunktet hvor balansen er ventet å komme, og det gir ikke en spesielt god stemning i markedet, mener Nordea-analytikeren.

En varm vinter så langt, sammen med svake veksttall fra Kina, hjelper ikke på etterspørselsiden.

- Det er ikke noen oppskrift på å få ned oljelagrene i verden, sier Saltvedt.

- Ingen ende

Siden møtet i oljekartellet OPEC forrige fredag, har lite bidratt til å trekke prisene videre opp. OPEC-medlemmene vedtok at de ikke vil kutte i antallet oljefat fremover. Derimot fortsetter blant annet Saudi-Arabia å øke sin produksjon.

- Det er veldig lite som bidrar til å trekke opp oljeprisen for øyeblikket. Egentlig har det ikke vært noe i det hele tatt siden OPEC-møtet, sier Saltvedt.

Til nyhetstjenesten Bloomberg sier partner John Kilduff i hedgefondet Again Capital LLC i New York at verden nå er vitne til hvor aggressivt alle slåss for å beholde markedsandelene.

- Nivået på produksjonen ut av OPEC er spektakulær. Det er ingen ende i sikte for den globale overfloden, mener Kilduff.

Fed-møte

I neste uke er det duket for et annet møte som kan påvirke oljeprisene: rentemøtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed).

Et stort flertall av analytikerne venter at Fed vil begynne å sette opp renten. Det skulle i utgangspunktet tilsi en sterkere dollarkurs, og det er også negativt for oljeprisen, forklarer Saltvedt.

- Så her er det veldig lite som tyder på at vi er på vei mot et strammere marked, legger hun til.

Mangelen på lys i oljetunnelen skyldes også at julehøytiden nærmer seg.

- Det er ofte lite handel i juleuken og mange ønsker å stenge fusjoner før jul. En del vil nok også og ta ut profitt for å få denne med i årsresultatet. Vi skal ikke se bort fra at det er en del som selger seg ut av den grunn når oljeprisen faller, sier Saltvedt.

Sannsynlig bunn-nivå

Torsdag meldte råvaresjef Bjarne Schieldrop og flere analytikere at de nå venter at oljeprisen vil falle til de laveste nivåene fra 2008, da nordsjøolje ble handlet for 36,6 dollar fatet på julaften.

Schieldrop påpeker at Oljekartellet OPEC reddet markedet i 2008 ved å kutte, men at de ikke vil gjøre det denne gangen.

- Da er det svært sannsynlig at vi igjen vil se bunn-nivået, forklarer han.

Det er Saltvedt enig i.

- Det er ikke umulig. Den har vært nede i 37,36 på det laveste fredag, da er det ikke lange veien ned til 36,40, sier hun og understreker at det kan skje raskt:

- Med rentemøtet i Fed er det ingen overraskelse om det skulle skje neste uke. Det kan skje før også. Nå er det ikke lange biten igjen, og det kan gå fort.

Ta DNs oljekrise-quiz: Quiz: Hvor mange oljeingeniører trengs for å skifte en lyspære?

Les også: Vil merke svakere krone

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen

Søkkrik investor kjøpte Monsen Røkke-leilighet

 

Se også:

Sjokolade for klima:

Sjokolade for klima
Med isbjørner og sjokolade kjemper de sivile organisasjonene med å få fokus for sine syn under klimaforhandlingene i Paris.
01:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.