Statkraft AS tilpasser investeringsplanene sine til nye finansielle rammer, opplyser selskapet i en melding torsdag.

DROPPER INVESTERING: Direktør Christian Rynning-Tønnesen i Statskraft. Foto: Ole Gunnar Onsøien /
DROPPER INVESTERING: Direktør Christian Rynning-Tønnesen i Statskraft. Foto: Ole Gunnar Onsøien / (Foto: NTB scanpix)

Den største endringen er at Statkraft ikke vil til å investere i nye prosjekter innen havbasert vindkraft.

Også enkelte internasjonale vannkraftprosjekter kan bli utsatt.

- Krevende

- Havbasert vindkraft er kapitalkrevende. De reduserte finansielle rammene fra eier medfører at det ikke er mulig for Statkraft å investere i nye prosjekter innen havvind, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i meldingen.

Videre legger selskapet til at investeringsplanen er tilpasset for å balansere målet om lønnsom vekst innen fornybar energi med Statkrafts finansielle soliditet.

Reverserte vedtak

Meldingen fra Statkraft kommer etter at regjeringspartiene reverserte vedtaket om å styrke egen­kapitalen i Statkraft med ti milliarder kroner, slik at Statkraft mister halv­parten av tilskuddet.

Fem milliarder ble skutt inn ifjor, og så skulle fem milliarder komme i form av lavere utbytte til staten i årene 2016 til 2018.

Utbygging av vindkraft på Fosen for syv milliarder kroner var et av prosjektene i Statkrafts investeringsplan på 60 milliarder kroner fra 2014 til 2018.

Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, mente i november at Statkraft fortsatt kan gjøre betydelige investeringer på den inntjeningen det har.

– Jeg ser at det er en motsetning, men det er også en avstand i tid. Alt er dynamisk. I en ny situasjon må man legge om, sa Flåtten til DN etter reverseringen av vedtaket.

- Bakvendtland

NTB melder at miljøstiftelsen ZERO i en pressemelding at de anser investeringskuttet fra Statkraft som «et resultatet av skandaløs eierskapsstyring fra regjeringens side».

– Regjeringens Statkraft-grep fremstår etter Paris som klimapolitisk bakvendtland. Mer enn noen gang trenger verden offensive grep for å bygge ut mer fornybar energi raskt, mens den norske Regjeringen i praksis styrer i motsatt retning, sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen ZERO.

Også WWF anser dette som et «kraftig tilbakeslag» for den grønne omstillingen.

 

Les også: Asia i dag: Fremvoksende markeder frykter Fed

SAS overgår forventningene

Asia i dag: Fremvoksende markeder frykter Fed

 

Se også:

Komfortmester i suv-klassen:

Komfortmester i suv-klassen
DNs biltester har vanskeligheter med å se for seg noe mer komfortabelt kjøretøy enn den nye generasjonen Lexus RX 450h.
01:27
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.