Oljeprisen har tilbakelagt sin svakeste uke hittil i år. Mandag raste oljeprisen til 36,75 dollar fatet. Fredag var oljeprisen nede i 36,41 dollar fatet på det laveste for førsteposisjonen i fremtidsmarkedet for nordsjøolje av Brent-kvalitet.

Oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto tror fremdeles markedet vil balansere i løpet av andre halvår 2016, men ser to faktorer som kan utsette den ventede innstrammingen:

- Det er to store usikkerheter: Irak og Iran. Irak har hatt en vekst på én million fat i år, forklarer Omdal til DN.

Fremover mener han landet kan komme til å puste verdens største oljeprodusent i nakken.

- Irak har et langsiktig potensiale som er like stort som Saudi-Arabia - som produserer over ti millioner fat per dag. Hvis Irak gjør mye riktig, har det potensiale til å komme over ni millioner fat per dag innen 2030. Det har de fortsatt planer om, sier Omdal.

Øker til tross for IS

Siste månedsrapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viste at Iraks produksjon var på «all time high» med 4,3 millioner fat per dag. I fjor var gjennomsnittsproduksjonen 3,3 millioner fat per dag.

Den kraftige økningen er kommet til tross for at terrorgruppen IS kontrollerer deler av landets territorium, forklarer Omdal.

Han utelukker dermed ikke at markedet kan være i ubalanse også inn i 2017.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto. (Foto: Per Thrana)

- Økningen har vært mulig ved hjelp av ny eksport-infrastruktur i form av rørledninger fra Kurdistan direkte til Tyrkia. I sør har flere utenlandske oljeselskaper investert i flere gigantiske oljefelt, utdyper oljeanalytikeren.

Bare Basra-området i Sør-Irak alene har potensiale til å produsere like mye som hele Saudi-Arabia, ifølge Omdal. I dag er produksjonen her på rundt 3,5 millioner daglige fat.

Flaskehals

Skal Irak få muligheten til å overta rollen som verdens største oljeeksportør, må både investeringer og utbygging på plass. For ett år siden estimerte meglerhuset Pareto en produksjonskapasitet på rundt 4,5 millioner fat.

IEA mener derimot Irak er nokså nær produksjonskapasiteten på ni millioner fat innen 2030.

- Det er masse flaskehalser med folk og infrastruktur. Vi ser at Irak ikke har tendens til å gjøre alt riktig. For å fortsette veksten, må det nye investeringer til i både Kurdistan og Basra, sier Omdal.

Store utfordringer

Dette begrunner han med at store oljeselskaper kutter i investeringene fordi de ikke får betalt. I tillegg har Irak utfordringer knyttet til levering av olje.

- I Tyrkia er det avbrudd av eksplosjoner, mens det i sør ofte er værutfordringer.

Omdal tror dermed en produksjon på mellom 3,3 til 4,5 millioner daglige fat vil være det meste Irak kan klare, før det trenger nye terminaler og investeringer i Basra.

- Kurdistan må begynne å betale mer til oljeselskapene for å unngå at produksjonen faller fra feltene.

Iran

Også i Iran kan produksjonsveksten gå raskt når sanksjonene mot landet blir fjernet, troliig i andre kvartal 2016. Omdal mener det er sannsynlig at landet kan øke med 500.000 fat innen seks måneder etter dette.

- Spørsmålet er hvor raskt det går. For å øke med én million fat, mener vi det vil ta lenger tid - kanskje så lenge som til 2020. Da trenger de også godt over 150 milliarder dollar i investeringer, forklarer han.

I en kommentar tidligere denne måneden skrev råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB at han venter at veksten i Opec vil komme fra Iran, Irak og Libya de neste årene.

 

Les også: VG: Endringer i regjeringen onsdag

«Ingen» vil konkurrere med Emirates

– Blir enda tøffere neste år

 

Se også:

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.